Megsemmisített választási eredmények Balmazújvárosban

Megsemmisítette Balmazújvároson két választókörzet önkormányzati választási eredményét a területi választási bizottság.

A voksokat azért törölte a testület, mert fotók és tanúvallomások alapján bizonyítottnak találta, hogy az önkormányzati szavazás előtt bálákból használt ruhákat osztogattak, és az ingyen adott ruhaneműért cserébe a Fidesz jelöltjeinek támogatását kérték az emberektől – közölte a Független Hírügynökséggel Szilágyi József a bizottság elnöke.

A testület azt is bizonyítottnak találta, hogy közvetlenül a voksolás előtti napon roma választóknak vitt ajándékokért szintén a Fidesz-jelölt támogatását kérték a településrész választóitól. A területi választási bizottság határozata ellen az érintettek felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be a Hajdú-Bihar Megyei Bírósághoz. A testületnek három napon belül kell jogerős ítéletet hoznia az ügyben.

Balmazújvároson összesen 14.100 választópolgár él. Amennyiben új választásra kötelezik a két érintett választókerület lakóit, akkor mintegy 2.800 -an, azaz a város minden ötödik választásra jogosult polgára voksolhat ismét. Az október elsejei választáson Tiba István a Fidesz polgármester-jelöltje 167 szavazattal előzte meg a korábbi városvezetőt, az SZDSZ-es Gál Istvánt.
hirdetés