Megszabadultak a fészkek élősködőitől

Önkéntesek mogyorós pelével – a védett állatok az ismerkedés után természetesen visszaköltözhettek az odúikba
Önkéntesek mogyorós pelével – a védett állatok az ismerkedés után természetesen visszaköltözhettek az odúikba - © Fotó: Nagy Tibor
Nyíregyháza – Cuki és veszélyes odúfoglalókkal egyaránt találkoztak az önkéntesek.

Hasznos természetvédelmi munkára gyűltek össze a napokban az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei: kitakarították azokat a mesterséges fészekodúkat, amelyeket az énekesmadarak költésének elősegítésére helyeztek ki a Sóstói-erdőbe.

A takarítás nemcsak azért fontos, mert az itt telelő madarak számára nagy segítség, ha kitisztított odúkba húzódhatnak a téli hideg elől, de a fészekanyagban megbúvó élősködőktől is így lehet megszabadulni.

A 45 odúból 15-be mogyorós pele költözött. Az önkéntesek az idén utoljára találkozhattak a 2017-es év emlősével, hiszen az állatok már a heteken belül megkezdődő, fél évet is kitevő téli álmukra készülnek. Egy odú hiányzott, egy másikban két erdei egeret találtak, míg háromnak veszélyes lakói – lódarazsak – akadtak. A tucatnyi önkéntes az összes többi mesterséges fészkelőhelyet kitisztította, illetve szükség esetén meg is javította.

KM
hirdetés