Megszentelt orgona a társszékesegyházban

Felföldi László szentelte fel a hangszert
Felföldi László szentelte fel a hangszert - © Fotó: tudósítónktól
Nyíregyháza – Százhatvannyolc sípja van a társszékesegyház új orgonájának.


A vasárnapi szentmise merőben más volt, mint a többi. A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társ­székesegyházban Felföldi László püspöki helynök szentelte fel a templom új, kis orgonáját, amely a gyermek- és felnőttkórusok kíséretére szolgál majd a liturgiákon.

Mechanikus szerkezet

A szentmisén jelen volt a társszékesegyház három kántora, Csizinszky László, Tirpák Ferenc és Soltész Béla. Réthy-Fercsik Szilvia, a nyíregyházi Szent Imre-gimnázium magánénektanára énekelt szólót. Az orgonának 168 sípja van, amelyből 68 fából (juhar és dió), 100 pedig fémből (ón és ólom ötvözete) készült. A hangszer három­regiszteres, vagyis három különböző hangszínen, és ezek tetszőleges kombinációjában megszólaltatható. Az elektromos orgonautánzatokkal szemben komoly előnye, hogy a kórust valódi orgonahang kíséri, valamint hogy a hangszer tisztán mechanikus szerkezetű. Utóbbi azt jelenti, hogy a billentyűzet közvetlen, mechanikus összeköttetésben áll a sípok alatt található szelepekkel, így a zenészek közvetlen ráhatása van a sípok megszólaltatásának milyenségére, vagyis az orgona billentésérzékeny.

A hangszer a Paulus Orgonaépítő Műhelyhez köthető, melyet id. Paulus Frigyes orgonaépítő mester alapított 1977-ben. A szakma szeretete apáról fiúra szállt. Ifj. Paulus Frigyes ezüstkoszorús orgonaépítő mester koordinálása mellett Paulus Marcell orgonaépítő is csatlakozott a Paulus Orgonaépítő Műhely csapatához, így a vállalkozás lassan harmadik generációjába lép.

KM
hirdetés