Megszentelték az ünnepi étkeket Dorogon

Megszentelték az ünnepi étkeket Dorogon
© Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – Krisztus föltámadásával véget ért a 40 napos böjt, a megtisztulás időszaka.

A Krisztus-katonák sorfala között, a görögkatolikus papság kíséretében vonult be Kocsis Fülöp érsek-metropolita a hajdúdorogi Székesegyházba húsvét vasárnapján. A szent liturgián idén is több száz hívő gyűlt össze, hogy közös imádsággal ünnepelje Krisztus feltámadását.

Finomságok a kosárban

Az egyházi vezető János evangéliumából idézett. A négy – ószláv, görög, latin és magyar – nyelven felolvasott evangélium üzenete az, hogy az egész világon hangozzék el az örömhír, Krisztus föltámadt! Nekünk, görögkatolikusoknak kell leginkább hírül adni a világnak, hogy az ige testté lett – fogalmazott ünnepi beszédében Kocsis Fülöp.

paszkaszenteles-foto_miska-andrea-2Fotó: Miska Andrea

A közel másfél órás szentmise után megszentelték az ünnepi ennivalókat. Az érsek-metropolita a papsággal közös ételáldását követően a templom kertjében felsorakozott ünnepi étkeket is meghintették szentelt vízzel. A kosarakban lévő ünnepi finomságok, a pászka és a sárgatúró mellett a hajdúdorogi családok asztalára idén is felkerült a szentelt bor, mely a görögkatolikusoknál Krisztus vérét jelképezi.

– Miska Andrea –
hirdetés