Megszorítások – főleg a kisvállalkozások járnak rosszul, az iparkamara tárgyalna a kormányfővel

Főleg a kisvállalkozások terhei nőnek a Gyurcsány csomag intézkedései miatt – állítja Zara László adószakértő, az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. A szakember azt mondja, az adóemelések miatt szinte mindenki rosszabbul jár, és számítani kell arra, hogy jelentősen nő az az eltitkolt jövedelmek aránya.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is borúlátó, szerinte akár százezer mikro, kis- és közepes vállalkozás is csődbe mehet a következő években a terhek növekedése miatt.

Gyurcsány Ferenc szombati bejelentése szerint a 15 százalékos ÁFA-kulcsot 20 százalékra emelik, emiatt drágulnak majd egyebek mellett az élelmiszerek és a különböző szolgáltatások. Bevezetik az úgynevezett elvárt adót, amit majd januártól kell fizetni a veszteséges vállalkozásoknak, ez a kilencvenes évek minimáladójához hasonlítható. Ettől szakértők szerint még nem fogják érdemben kevesebben eltitkolni valós jövedelmüket, viszont előfordulhat, hogy áremelést eredményez.

Az eva 10 százalékpontos emelése jelentős kiadásnövekedést jelent. Havi 300 ezer forint bevétel esetén például 30 ezer forinttal többet kell fizetnie a vállalkozónak januártól. Az úgynevezett szolidaritási adó valójában személyijövedelem-adókulcs emelés – mondta az RTL Klub Híradójának Zara László. 150 ezer embert érint, és legfeljebb 20 md Ft bevételt jelent. Az evasok viszont akkor sem fizetnek szolidaritási adót, ha meghaladja a bevételük a 6 millió forintot.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint a magyar mikro, kis- és közepes vállalkozások helyezete eddig is ingatag volt, a megszorításokkal azonban tovább rontanak rajta. Főleg az EVA-s vállalkozások járnak rosszul, pedig ez az adófajta az átlagon felül teljesített, mióta bevezették, vagyis kár volt hozzányúlni. A kamara az újabb megszorításokat legfeljebb akkor tudja elfogadni, ha azokkal érdemben tudnak javítani a költségvetés helyzetén, és konkrét dátumokkal jelölik meg, pontosan meddig kell fizetni a vállalkozóknak megemelt terheket – tette hozzá Bihall Tamás.

Az alelnök elmondta, hogy itthon nagyjából 880 ezer mikro, kis – és közepes vállalkozás van, ezek közül akár százezer is csődöt jelenthet majd. Az iparkamara ezért minél hamarabb tárgyalásokat kezdeményez Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.
hirdetés