Megszűnik a boltok előtti árusítás

Tasnádi János
Tasnádi János
Nyíregyháza – Nemcsak a parkolódíjak és zónahatárok, de a díjfizetés ellenőrzésének rendszere is megváltozott.

– Az elmúlt év végéig, aki fizető parkolót jogtalanul, azaz a díjfizetést elmúlasztva vett igénybe, szabálysértést követett el és 30.000.-Ftig terjedő szabálysértési bírsággal volt sújtható. A szabályszerű igénybevételt a közterület-felügyelet ellenőrizte. A helyszínen a szabályszegőt a közterület-felügyelő, mint hivatalos személy, 500-tól 10.000.-Ftig terjedő helyszíni bírsággal sújthatta. A bliccelő járművét akár kerékbilinccsel is rögzíthette, melynek leszerelési díja 10.000.-Ft+ÁFA volt – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Tasnádi János felügyeletvezető.

A díj húszszorosa

Január 1-től a fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését a fizető parkolókat üzemeltető Városüzemeltetési Közhasznú Társaság parkoló ellenőrei jogosultak ellenőrizni. A jogtalanul parkoló jármű üzemeltetője a várakozási díjon felül pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj összege, ha 8 napon belül befizetik, az övezetre érvényes 1 órai parkolási díj húszszorosa. Ez a kiemelt parkolási zónában 3.500.-Ft, az I. zónában 2.666.-Ft, a II. zónában 1.833.-Ft, a III. zónában 1.000.-Ft. 8 napon túli megfizetés esetén a pótdíj az egy órai díj 60 szorosa (Kiemelt zóna 10.500.-Ft.), plusz a 8. naptól kamat számítandó fel.

A pótdíj befizetésének elmulasztása esetén a parkolót üzemeltető vállalat fizetési meghagyást jogosult kibocsátani a Nyíregyháza Városi Bíróságnál a gépjármű üzemeltetője ellen akkor is, ha a járművel nem a tulajdonos vagy üzembentartó, hanem családtag, vagy közeli hozzátartozó közlekedett. A közterület-felügyelet például a notórius nem fizetőkkel szemben továbbra is jogosult kerékbilincset alkalmazni.

Csak a piacokon

– Január 1-jétől jogszabály-változás következtében a város közterületein megszűnt az úgynevezett „őstermelői” árusítás” lehetősége. A régi szabályozás szerint az a nyíregyházi lakos, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, a saját maga által termelt termékeket a város 13 kijelölt pontján, főleg nagyobb ABC-k előtt járdán, közterület bérleti szerződés birtokában, 1 m2-es területen ingyenesen árusíthatta. A továbbiakban ilyen tevékenységre csak a Búza téri, a Jósavárosi és az Örökösföldi piacon van lehetőség, illetve közterületen szabályozott kereskedelmi tevékenységként folytatható zöldség- és gyümölcsárusítás. A rendelet betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi – mondta Tasnádi János.

– Lefler György –
hirdetés