Megszűnt az egységes ellenzéki frakció Nyíregyházán

Megszűnt az egységes ellenzéki frakció Nyíregyházán
Nyíregyháza – Előbb a nyíregyházi közgyűlés DK-s képviselője, majd az Együtt is úgy döntött, kilép a frakciószövetségből, és az MSZP-től külön politizálnak tovább.

Eltérő álláspontok

– Nyilvánvalóvá vált, hogy helyi ügyekben, gazdasági, politikai kérdésekben az MSZP és a DK más értékrend alapján alakítja ki az álláspontját – mondta Hunyadi János. A képviselő hozzátette: ez a helyzet a testületben lehetetlenné tette a további „frakció­szerű” munkát, ezért a jövőben frakcióktól függetlenül, önállóan mond véleményt. Szerinte olyan ügyeket kell felszínre hozni, láttatni, amelyek nem szolgálják a megyeszékhely fejlődését, ki kell állni a város és a városlakók érdeke mellett.

– Egyértelmű lett, hogy helyi politikai kérdésekben az MSZP képviselőitől eltérően vélekedünk. Számunkra mindenféle együttműködés elfogadhatatlan a helyi fideszes vezetéssel – mondta Lövei Csaba, az Együtt képviselője. Úgy fogalmazott: a városvezetést és a városi cégeket érintő – részben bíróságon, részben nyomozati szakban lévő – korrupciógyanús ügyek kezelésében az MSZP képviselői nem osztották az álláspontjukat.

A két kilépő egyetért abban, az utolsó csepp a díszpolgári cím odaítélése volt. A MSZP egyik képviselője igen szavazattal, a másik a távolmaradással gyakorlatilag támogatta, hogy egy regnáló kormánypárti politikus kapja meg az elismerést. – Az ellenzéknek nem kell támogatnia azt az elképzelést, aminek a célja a hatalom emberének kitüntetése. Mert ez nem elegáns, nincs jó üzenete – hangsúlyozták. Tudták, hogy ki a díszpolgári cím várományosa, de a frakcióban erről nem egyeztettek, nem képviseltek egységes álláspontot.

S hogy miért nem tették ezt hamarabb szóvá? Mert a zárt ülésen hozott döntésről csak annak nyilvánosságra hozatala után lehet beszélni – ellenkező esetben etikai vétséget követnének el.

Hangsúlyozták: elkötelezettek a baloldaliság és demokratikus értékek mellett. A hatalomváltás érdekében készek minden előremutató együttműködésre, de ezt csak hiteles és kemény politizálással lehet elérni, és ez jelenleg hiányzik az MSZP helyi politikájából.

Másfajta ellenzékiség

– Döbbenettel állok a történések előtt, mert az elmúlt két évben semmi nem utalt arra, hogy két képviselő-társam ki akar lépni a frakcióból – mondta lapunknak Nagy László, az MSZP frakcióvezetője. – Tény, hogy másfajta ellenzékiséget képviselünk, de az általuk fontosnak ítélt ügyben konzekvensek voltunk, ami pedig a díszpolgári cím körül kialakult, elkeserítő. Nem tartom szerencsésnek aktív politikus elismerését, de ha kitüntetésről van szó, külön tudom választani a politikai hovatartozást és a hivatásban elért eredményeket – utalt az előzményekre Nagy László.
– Azért dolgozom, hogy a fideszes városvezetést leváltsuk. Azt azonban egyetlen párt sem gondolhatja, hogy a másik párt az ő szabályai szerint fog működni – véli Nagy László és állítja: nem kerülte meg a politikustársait. – Számomra a város ügyei az elsődlegesek, és az ellenzékiségben is van olyan stílus, amivel nem tudok azonosulni – jegyezte meg azzal együtt: fontos célokért kész az együttműködésre.

KM


Változatlan az időkeret

– Függetlenül attól, hogy valaki frakciótag vagy egyéni képviselő a közgyűlésen minden napirendi ponthoz tehet fel kérdéseket.

Ezt követően a napirendi pont vitájában első alkalommal 5 perc időtartamban szólhat hozzá. Második hozzászólásra is van lehetőség, amely maximum 2 perc lehet – jelentette ki dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza címzetes főjegyzője.

hirdetés