Megtérítette az elcsalt adót

Nyíregyháza – Egyezséget kötött a megyei főügyészséggel annak a szabolcs-szatmár-beregi gazdasági társaságnak az ügyvezetője, aki a cége nevében az évek alatt 108 millió forint általános forgalmi adót titkolt el az adóhatóság elől, de az eljárás alatt ezt megfizette – tájékoztatott dr. Martossy György.

Fiktív számlák

– A vádlott cége nagy mennyiségben vásárolt több éven át külföldről árut, amit aztán Magyarországon értékesített. Az üzlet után a cégnek általános forgalmi adót kellett volna fizetnie, azonban a vádlott ezt elkerülte úgy, hogy a beszerzésekről fiktív számlákat állított be a könyvelésébe. Az évek alatt összesen 108 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Ennek egy része már a nyomozást megelőzően, az adóhatósági eljárásban megtérült – ismertette a megbízott megyei főügyész.

– Az új büntetőeljárási szabályok alapján a vádlott egyezséget kötött az ügyészséggel: beismerő vallomást tett és vállalta a vagyoni hátrány megtérítését. A még hiányzó összeget is befizette a napokban az adóhatóságnak, cserébe az ügyészség azt indítványozta a bíróságnak, hogy két év börtönbüntetésre ítélje a vádlottat, melynek végrehajtását három évre függessze fel. Amennyiben a bíróság az egyezséget az előkészítő ülésén jóváhagyja, azonnal jogerős ítéletet lehet hozni, és nincs szükség a tanúk, szakértő meghallgatására vagy további bizonyításra.

– Az egyezségkötés gyorsabbá és olcsóbbá teszi a büntetőeljárást, de hasznos az állami költségvetésnek is, hiszen az elcsalt adót befizették, a várható büntetés pedig elegendő ahhoz, hogy a vádlottat visszatartsa újabb bűncselekmény elkövetésétől – tette hozzá dr. Martossy György.

KM
hirdetés