Megtréfál az időjárás

Nyíregyháza – A decemberi és januári hőmérséklet, cseppet nem hasonlít arra a bizonyos igazi téli zimankóra, amire számítottunk.

Nem csak bennünket, embereket tréfál meg ez a rendkívül meleg időjárás, hanem a növényeket is. Így nem véletlen, hogy néhány korai növényen már rügy fakad, sőt a pollenjei is megjelentek a levegőben, melyek allergiát okozhatnak az arra érzékenyeknek.

Sokan szenvednek pollen allergiában

Egyre több ember küzd manapság ezzel a betegséggel.
Kortól független, bármikor, bárkinél
elõfordulhat, és családon belül öröklõdhet
a betegségre való hajlam. Az allergia az ember immunrendszerének
reakciója egy külsõ, amúgy ártalmatlan
ingerre.Szakemberek szerint a levegõ szennyezettsége a döntõ
ok a betegség kialakulásában.

Sokan fordulnak orvoshoz nátha szerű tünetekkel az utóbbi időben, de néhányan, tévesen mérik fel a diagnózist – tudtuk meg dr. Csajbók Valéria tüdőgyógyász főorvostól. A szakember elmondta, hogy ha a náthának gondolt orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés tünetei több napi kezelés után sem múlnak el, gondolni kell az ellergiára.

Bár normális körülmények között, február végén jelentkeznek allergiásoknál az első tünetek, melyet a mogyoró és a barka pollenje okoz, idén a rendkívüli időjárás már előcsalogatta az allergén növényeket téli álmukból – mondta az allergológus szakember.

Az említett növények pollenjére érzékenyek már tudják, mit kell tenniük a tünetek észlelésekor, míg új betegek esetében érdemes felkeresni az asztma ambulanciát, ahol a körzeti orvostól kapott beutalóval, időpont egyeztetés nélkül vizsgálják meg őket.

– Sipos Marianna –
hirdetés