Megtréfálták a méheket

Egy méhcsalád állandó telephelyen évente nagyjából 30 kilogramm mézet képes megtermelni
Egy méhcsalád állandó telephelyen évente nagyjából 30 kilogramm mézet képes megtermelni - © Fotó: Thinkstock
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Hétfőn ugyan „bereccsent” a tél, ám az elmúlt időszak már-már tavaszias időjárása alaposan megbolygatta a különböző növénykultúrákat. Az enyhe idő nem csak a virágokra és a gyümölcsfákra volt hatással, hanem a méhcsaládokat is megtréfálta.

– Mivel az utóbbi időszak hőmérsékleti szempontból a kora tavaszt idézte, ezért a méh­családok fejlődése beindult, holott máskor január közepén még csak a vegetációs időszakról beszélünk – kezdte lapunk tájékoztatását Hok József méhész. A szakember szerint ez a folyamat ahhoz vezethet, hogy a méhcsaládok túl korán öregednek el.

– A meteorológusok viszont az előttünk álló néhány napra hideget jósolnak, ami újfent kedvezőtlen a méheknek, az ideális számukra ugyanis a kiszámíthatóbb, az évszaknak megfelelő időjárás volna. A szeszélyes időnek nem igazán örülnek a méhek – fejtegette Hok József, aki elmondta azt is: egy kaptárban az ideális hőmérséklet 12-15 Celsius fok közé esik. A túl enyhe időjárás miatt melegebb volt a kaptárakban, s ennek az oka, hogy korábban indult be a fiasítás.

Nagyobb mézfogyasztás

– Erre mondom én azt, hogy az időjárás becsapta a méheket. A korai fiasítás, és az ezzel párhuzamos nagyobb mézfogyasztás következménye az lehet, hogy a családok idő előtt elöregednek – fogalmazott a 260 kaptárral Balsán, Dombrádon és Nyírteleken mézet termelő méhész. Megtudtuk azt is: egy méh a hordásos időszakban (ez a május és július közti akácvirágzás idejére tehető) körülbelül 6 hétig él, ez a téli vegetációs időszakban az élettartamuk akár 9 hónap is lehet. Egy átlagos méhcsalád egy évben, állandó telephelyen nagyjából 30 kilogramm mézet tud megtermelni.

KM-TG

Címkék: , , ,hirdetés