Megújította együttműködési megállapodását az RMDSZ és a MIÉRT

Akt.:
Marosvásárhely, 2012. április 1., vasárnap (MTI) – Megújította együttműködési megállapodását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a vele lojális ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) – jelentette be vasárnap Marosvásárhelyen tartott közös sajtóértekezletén a két szervezet elnöke.

A MIÉRT a hétvégén Marosvásárhelyen tartotta rendes éves küldöttgyűlését: ennek vendége volt Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke, Bodor Lászlóval, a MIÉRT elnökével írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely a két szervezet tíz éves partneri viszonyát igazítja időközben megújult alapszabályaikhoz. A megállapodás értelmében a MIÉRT támogatja az RMDSZ-t programja megvalósításában, az ifjúsági szervezet képviselőit pedig 15 százalékos részvételi arány illeti meg az RMDSZ választott testületeiben.

A két szervezet marosvásárhelyi sajtóértekezletén Kelemen Hunor kifejtette: azoknak a fiataloknak biztosít ezáltal lehetőséget az RMDSZ a politikai karrierépítésre, akik az RMDSZ-en belül, a romániai magyar közösség érdekeit képviselve akarnak kézéleti tevékenységet folytatni. Az RMDSZ-nek számos élvonalbeli politikusa a MIÉRT-ben kezdte politikai pályafutását és az idei választásokon is jelentős lesz a MIÉRT jelöltjeinek aránya az RMDSZ listáin – magyarázta Kelemen Hunor.

“Azt tapasztaltuk, hogy a közösség nagyon sok esetben szívesen bízza a jövőjének az alakítását azokra a fiatalokra, akik Erdélyben látják a jövőt és hisznek abban, hogy van magyar jövő és azt akarják építeni Erdélyben” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Az MTI kérdésére válaszolva Bodor László, a MIÉRT elnöke elmondta: tisztújítás és alapszabály-módosítás nem szerepelt a MIÉRT marosvásárhelyi küldöttgyűlésének napirendjén, de a 319 tagszervezetet tömörítő ernyőszervezet fennállásának tízéves évfordulójára és az RMDSZ választási kampányában való aktív részvételre készül – ezt készítették elő a küldöttgyűlésen.

“Az az ifjúsági szervezet, amelynek kebléről ki tud nőni parlamenti képviselő, miniszter, megyei tanácselnök, polgármester, annak nincs amiért szégyenkeznie” – mondta Bodor László elnök. A MIÉRT születésnapi rendezvényére a tervek szerint Kovászna megyében, április 21-én kerül sor – tette hozzá a szervezet elnöke.

Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő MIÉRT 2002-ben jött létre, miután a korábban alakult ernyőszervezet, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) politikai konfliktusba került az RMDSZ csúcsvezetésével. A MIÉRT-en kívül azóta további, az RMDSZ-szel szemben kritikus hangot megütő magyar ifjúsági szervezetek is alakultak Erdélyben, de a MIT is folytatja tevékenységét: a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, a “Tusványost” évek óta a Magyar Ifjúsági Tanács szervezi.
hirdetés