Megújul a sziget, elektromos csónakok lepik el a tavat

Felújítási munkálatok Sóstón a csónakház és a Szódaház utca végénél
Felújítási munkálatok Sóstón a csónakház és a Szódaház utca végénél - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza, Sóstó – Kincses sziget, játszópark és sétányrendszer épül a megmaradt mintegy 240 millió forintból. Sőt, társasjáték bábuvá változtatják a családokat!

Mint ahogy arról többször beszámoltunk, a „Fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbővítés Sóstógyógyfürdőn” címet viselő, 2,1 milliárdos projekt keretében Sóstó teljesen megújul. Aki a napokban járt a város ezen részén, több helyen is azt látta: gőzerővel dolgoznak a szakemberek. Arról, hogy hol és mi történik, dr. Podlovics Roland projektvezető tájékoztatta lapunkat.

Elektromos csónakok a vízen

– A Hotel Sóstó területén fesztiválkatlant szerettünk volna létrehozni – ez is része volt az eredeti tervnek –, ám a terület problémás tulajdonviszonyai miatt ez nem valósulhat meg. A megmaradt, mintegy 240 millió forintot mindenképpen szerettük volna Sóstó megújítására fordítani, de ehhez szükség volt a támogatási szerződés módosítására, illetve arra, hogy az irányító hatóság áldását adja a változtatásra. A jóváhagyást megkaptuk, így a fenti összegből négy újabb projektelem valósulhat meg. Az egyik a csónakház rekonstrukciója: a két kockaépület nem illett bele a sóstói környezetbe, ezért ezeket elbontottuk, helyettük az 1932-ben épített ház mintájára újat építünk.

– Megújulnak a stégek, és elektromos csónakokat is vásárolunk – ezek a négyszemélyes járművek 5–6 kilométer/órás sebességgel haladhatnak, és a töltési helyeket is kialakítjuk a parton.

– A másik projektelem a sziget teljes rekonstrukciója. A sétány külső köríve térkövet, a belső pedig gyöngykavicsos borítást kap. Kicseréljük a padokat, az utcabútorokat és a stégeket is. A híd faburkolatát el kell bontani – a munkálatok miatt egy időre le is kell majd zárni a területet –, időtálló vörös fenyővel megerősíteni és kicserélni a burkolatát, de megújul a park is. A tervek szerint augusztus végére-szeptember elejére ezen a részen befejeződnek a munkálatok.

Piknikasztal, élő bábuk

– A Csónak utca–Szódaház utca kereszteződése mögötti ligetes területen is dolgoznak: ezt a részt rendbe tesszük és játszóparkot építünk. Térkövezett sétány vezet majd a lakóövezettől a hídig, és gyöngykavicsos sétányrendszert is kialakítunk. Napozóágyakat és piknikasztalokat helyezünk ki, de készül egy sportpálya is, ahol kézilabdázni, kosarazni, focizni lehet. Játszóparkot alakítunk ki egyméteres mesefigurákkal, és egy olyan társasjáték is várja majd a családokat, ahol élő bábuként a játékosok lépdelhetnek a mezőkön. Helyezünk ki padokat, utcabútorokat, de felszereljük a területet lámpákkal és kamerarendszerrel is. A sétányok nyomvonala elkészült, a térburkolás elkezdődött, ezt követi majd a parkrendezés, a tervek szerint augusztus közepén-végén már használhatják az újdonságokat a városlakók.

Futósáv a patak mentén

A projekt negyedik eleme a fürdőtóval párhuzamosan futó sétány felújítása az Igrice Kempingig.

sosto

– A Blaha Lujza sétánytól, végig az Igrice patak mentén térkövezett járdát és egy rekortán futósávot alakítunk ki – ez utóbbi becsatlakozik a tó körüli futópályába, de itt is kihelyezünk utcabútorokat, lámpákat.

KM
hirdetés