Megújul az evangélikus nagytemplom

Akt.:
Dr. Szabó Tünde, Balog Zoltán és dr. Kovács Ferenc
Dr. Szabó Tünde, Balog Zoltán és dr. Kovács Ferenc - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Jövő tavasz végére, nyár elejére teljesen megújul az evangélikus templom a megyeszékhelyen, köszönhetően annak a 650 millió forintos támogatásnak, amit a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül juttat el az egyházközséghez.

A terveket kedden Balog Zoltán tárcavezető is megszemlélte a lelkészi hivatalban, ahová a miniszter dr. Kovács Ferenc polgármesterrel és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral érkezett. A vendégeket dr. Kovács László Attila igazgató-lelkész fogadta, aki részletezte, milyen célokra fordítják a forrásokat.

– Az összeg több mint fele, 400 millió forint jut az evangélikus nagytemplom belső rekonstrukciós munkáira: megújul az oltár, a szószék, a falfestés-restaurálása egy nagyon bonyolult és időigényes feladat. Ha minden a terveknek megfelelően halad, májusban elkezdődhet a kivitelezés, a munkálatok körülbelül egy évet vesznek majd igénybe, de mivel szakaszosan haladnak majd a szakemberek, valószínűleg a templomot nem kell bezárnunk a hívek előtt. A források egynegyedét a gyülekezeti ház és lelkészi hivatal felújítására, illetve bővítésére fordítjuk. Ez utóbbira többek között azért van szükség, mert nincs minden lelkésznek külön irodája, így a felújítást az épület funkciójának figyelembe vételével végzik majd. A borbányai templom mellett vizesblokkot alakítunk ki, a Széna téri kistemplom udvarán járda épül, és szeretnénk kiváltani a gyülekezet óvodáját is – mondta dr. Kovács László Attila és hozzátette: közösségüknek nagyon sokat jelent, hogy a gyönyörű műemléktemplomot meg tudják őrizni az utókornak.

Balog Zoltán azt mondta, több oka is van annak, hogy eljött a nyíregyházi egyeztetésre. – Örülök annak, hogy ismerősökkel ülhetek egy asztalnál: vannak a jelen lévők között olyanok, akiket közel negyven éve ismerek, de Kovács László Attilával is nagyon jó viszonyt ápolok. Hat évig tanultam evangélikus teológiát, egy kicsit elfogult vagyok velük, és mindig szívesen jövök hozzájuk. Gyakran ér bennünket az a vád, hogy nem segítjük eléggé az evangélikusokat, de a számok mást mutatnak: ők is hozzájutnak azokhoz a forrásokhoz, amelyekre szükségük van, sőt, azon is felül is kapnak támogatásokat. Az egyházak a kormány stratégiai partnerei, és legyen szó oktatásról, szociális területről, közösségi programokról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, számíthatnak a kormányra – mondta a miniszter.
hirdetés