Nagyvilág

2015.06.22. 15:07

A háború újraindítását követelik az ukrán újfasiszták

Ukrajna - Július 3-ra tömegtüntetést hirdetett Kijevben az ukrán Jobb Szektor, melynek célja a minszki egyezmények azonnali felmondása, és a kelet-ukrajnai területek erőszakos visszafoglalása.

Ukrajna - Július 3-ra tömegtüntetést hirdetett Kijevben az ukrán Jobb Szektor, melynek célja a minszki egyezmények azonnali felmondása, és a kelet-ukrajnai területek erőszakos visszafoglalása.A Jobb Szektor mozgalmának aktivistái július 3-án azért vonulnak ki az ukrán főváros utcáira, hogy Szvjatoszlav kijevi fejedelemnek a Kazár Birodalom fölött aratott győzelmének évfordulója alkalmából követeljék a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok azonnali lerohanását – áll az ukrán újfasiszta szervezet internetes oldalának közleményében.

„Önkéntes fegyvereseink a velünk szövetséges egyéb nacionalistákkal vállvetve azért vonulnak fel május 3-án a kijevi kormánynegyedben, hogy bemutassák a jelenlegi ukránellenes kormánynak az öklünket” – olvasható a Dmitro Jaros pártvezér által parlamenti képviselettel rendelkező Jobb Szektor honlapján. Megfogalmazásuk szerint azt kívánják elérni, hogy a „Porosenko-rezsim” azonnali hatállyal mondja fel a minszki megállapodásokat, folytassa az ellenség által megszállt ukrán területek fegyveres felszabadítását, váltsa le a védelmi minisztérium tehetetlen vezetőit, valamint számoljon le a korrupcióval és az oligarchákkal – írja az ukrán RBK hírügynökség.

Kijevben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csak június folyamán három kormányellenes tüntetést fojtott el csírájában. Az elégedetlenkedők mindhárom esetben a reformok felgyorsítása, a rezsitarifák azonnali csökkentése és a kormány, illetve Porosenko elnök lemondása mellett foglaltak volna állást. A titkosszolgálat azonban úgy ítélte meg, hogy mindezeket a megmozdulásokat Moszkvából gerjesztették, sőt a letartóztatott szervezők azóta terhelő vallomásokat is tettek a Kreml által finanszírozott szervezők ellen.

Az ukrán szélsőséges nacionalista mozgalmak és a kormány között az utóbbi hetekben pattanásig feszült a helyzet, miután a kijevi hadvezetés – a minszki béke-megállapodásokban rögzített kötelezettségei keretében – megkezdte a szélsőséges fegyveres szabadcsapatok felszámolását. Legutóbb a radikális Oleh Ljasko által szervezett és pénzelt Tornádó nevű önkéntes zászlóalj azonnali fegyverletételére adott parancsot a védelmi miniszter, felhatalmazva az ukrán fegyveres erőket, hogy ellenállás esetén fizikailag semmisítsék meg a parancsmegtagadókat.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!