Megújult Mátészalkán a bel- és csapadékvíz elvezető rendszer

Mátészalka – Közel 700 millió forintos európai uniós pályázati forrásból újult meg Mátészalkán a bel- és csapadékvíz elvezető rendszer.

A hálózatok egy része elavult, s a szükséges felújításokra az elmúlt évtizedekben csak helyenként került sor. A meglévő zárt csatornák az eltelt időben feliszapolódtak, eltömődtek, a beton járdalap-burkolatok nagy része tönkrement, ezek helyreállítása már nem volt gazdaságos. A korábbi évek üzemelési tapasztalataiból kiindulva több városrészben szükség volt mielőbbi beavatkozásra.

A tervezési területeken jelentős gondokat okozott a hirtelen lezúduló, nagy intenzitású csapadék, ehhez párosult, hogy az elmúlt 20–30 évben megnövekedtek az érintett csatornák vízgyűjtőjén a burkolt felületek, ami gyorsította a lefolyást. A projekt célja volt a Szamos-Kraszna-közi tározó által érintett települések környezetbiztonságának növelése, a belvíz okozta kár enyhítése, megszüntetése, illetve a biztonságos lakókörnyezet és termelési feltételek megteremtése. Megújult és elkészült egy 11,5 kilométeres nyílt és fedett árok, a belvízmentesített terület mérete pedig eléri a 331 hektárt.

KM
hirdetés