Helyi közélet

2010.11.24. 16:45

Belvizes házak veszélyben - megrepedt falak, süllyedő házalapok Hodászon

<p>Hodász - A belvíz miatt több lakóház fala megrepedt, alapja pedig megsüllyedt a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei Hodászon.</p>

Az érintett családok nyár óta dohos, penészes falak között élnek. A belvíz több helyen már az udvari WC-ket is kimosta, a környéket ellepték a patkányok. Nagy a fertőzés veszélye. A helyi önkormányzat szivattyúzással és homokszórással próbál segíteni, eddig nem sok sikerrel. Megoldást a Krasznába vezető csatorna folyamatos tisztítása jelentene, de erre nincs pénz.

Orrfacsaró bűz, az udvarokon több mint egyméteres poshadt víz áll. A 3500 lakosú település egyik utcájában nyár óta csak sárosan, patkányokat kerülgetve közlekednek az emberek. A házakat fél éve öntötte el a belvíz. Az udvaron döglött patkányok tetemei hevernek. A lakóházak falai több helyen megrepedtek. A dohos, nedves lakásban a ruhák is tönkrementek. Az épület alapját már zöldre színezte a moha és a penész.

A helyzet nem javul

Az önkormányzat kotrógépekkel takarította ki a vízelvezető árkokat, és több teherautónyi homokot is szállíttatott a veszélyeztetett házakhoz. Szerdán egy nagyteljesítményű szivattyút is üzembe állítottak, de a helyzet nem javul.

Megpróbáltunk homokot vinni, és azzal a víz útját elzárni, de szó szerint elmosódik, és vízzé válik az egész terület - mondta Nagy János. Hodász polgármestere közölte: az önkormányzat saját erejéből nem tudja megoldani a problémát, ezért azt kéri a felelős vízügyi hatóságoktól, hogy segítsenek megtisztítani a Kraszna folyóba vezető csatornát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában