Megvárják az OEP-per végét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén vitatta meg a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház gazdaságosabb működtetéséről szóló szakmai anyagot, amelyet Somogyi Ferenc önkormányzati biztos késízett el a közgyűlés 2005. decemberi 15-i ülésén hozott határozat alapán. A szakmai anyag két változatot vázol fel a kórház jövőjéről.

Az egyik a meglévő struktúra fenntartására alpul és két alternatívát tartalmaz: az egyik a működési feltételek változatlansága esetén havi maximum 5,1 millió forint működési költség megtakarítását látja megoldhatónak (lásd a mellékelt garfikát), a másik arról szól, ha javulnának a finanszírozási viszonyok. Ehhez azt kell elérni, hogy a bíróság helyt adjon a kórház Orzságois Egészségbiztosítási Péntár ellen benyújtandó keresetének.

Kezdődhet a per

Az önkormányzati biztos szakmai véleménye is az, hogy „a kórház számára jelentős veszteséget okoz az OEP által megállapított teljesítményvolumen korlát, amely téves számításokon alapul”. A biztos támogatja, hogy a kórház vezetése peres eljárás keretében érvényesítse érdekeit. Mint megtudtuk, a periratok elkészítése folyamatban van, a keresetet váhatóan napkon belül benyújtják.

A szakmai anyag természetesen foglalkozik azzal az esettel is, ha a kórház hosszú távú létét csak jelentős struktúraváltással lehet megvalósítani. Ez – természetesen alapos megfontolások után – esetlegesen egyes mátrixok megszüntetésével, leépítésével is járhat.

Ódor Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője már az ülésen is kijhelentette: érthetetlen, hogy a korábbi egyértelmű önkormányzati döntés után miért kaphatott hangot ismét ez a verzió. Az ülés után kérdésünkre a következőket fűzte még hozzá: „A közvéleményben, a dolgozókban, orvosokban azt az érzetet kelti a szakmai anyag, mintha lenne mitől tartaniuk, bizonytalan lenne a sorsuk, holott csak arról van szó, hogy a lecsökkentett OEP finanszírozás miatt gazdasági nehézségek támadtak, melyet véleményünk szerint a megyei önkormányzatnak – a határozatnak megfelelően – át kell hidalnia.”

Csak, ha vége…

Szabó György, a megyei közgyűlés – egészségügyért is felelős – alelnöke véleménye más: „Szó sem volt ilyen elképzelésről, a mi javaslatunk egyértelműen a kórház további zavartalan működését jelenti, a hiányzó forrást a megyei önkormányzat havi rendszerességgel folyamatosan biztosítja. A szakértői jelentés a javaslat mellékleteként pénzügyi oldalú volt és arra adott választ milyen lehetőségek vannak az évesen 100-120 milliós kiadás csökkentésére. A kórház átalakításán sem a szakmai sem a politikai vezetés nem gondolkodik, ezt a helyzetet csak az ellenzék igyekszik az érintettek riogatására felhasználni.”

A közgyűlés végülis a kormányzó koalíció igen szavazataival elfogadta az előterjesztést, ameléy szerint tehát az OEP elleni per végéig az idei költségvetésben elkülönített mintegy 120 millió forintból finanszírozzák a szikszói kórház működését és segítik az adósságrendezést.

– Sz. B., P. Gy.  -
hirdetés