Megveszi a szlovák postabankot a J&T pénzügyi csoport

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. április 10., kedd (MTI) – Megvásárolja a hatodik legnagyobb szlovákiai bank, a Postová banka többségi tulajdonrészét a J&T pénzügyi csoport – erősítette meg a cég igazgatótanácsának alelnöke, Patrik Tkác a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap értesülését a keddi lapszámban.

A Postová banka 37 bankfiókkal rendelkezik Szlovákiában. Piaci helyzetét erősíti szerződéses viszonya a Szlovák Postával, amelynek alapján a bank szolgáltatásai az összes szlovákiai postahivatalban elérhetőek. A bank jelenleg az Istrokapital csoport többségi tulajdonába tartozik, az Istrokapital csoport pedig Mario Hoffmann szlovákiai vállalkozó tulajdonában van. A tranzakció megvalósítását követően a tervek szerint a bank részvényeinek mintegy 10 százaléka maradna az Istrokapital tulajdonában. A Postová banka részvényeinek 10 százalékát már tavaly ősszel megvette a J&T.
“Tulajdonrészünk 75-80 százalék között mozog majd” – nyilatkozta a tervezett üzlet kapcsán Patrik Tkác. A J&T igazgatótanácsának alelnöke egyelőre nem pontosította a vételárat, annyit azonban elárult, hogy az összeg biztosan magasabb lesz a bank alaptőkéjének összegénél, azaz 220 millió eurónál. Szlovák sajtóközlések azonban ennél jóval magasabbra, 900 millió euró körülire becsülik a vételárat. Patrik Tkác szerint a Postová banka fejlődőképes potenciállal rendelkezik.
“Szerintünk a Postová banka a jövőben bruttó 100 millió eurós éves nyereséget produkálhat” – nyilatkozta J&T igazgatótanácsának alelnöke. Hozzátette: terveik közt szerepel a bank – többek közt a csehországi piacot megcélzó – akvizíciós fejlesztése is.
A pénzintézet a szlovákiai piacon a leggyorsabban növekvő bankok közé tartozik. Az elmúlt évben 24 százalékkal 1,4 milliárd euróra növelte kihelyezett hiteleinek összegét, miközben a banknál elhelyezett betétek állománya közel 20 százalékkal nőtt, elérte a 2,7 milliárd eurót. 2011-ben azonban 5,19 millió euróra csökkent a bank nyeresége miután 275 millió eurós, görög állampapírokba eszközölt befektetésének 77 százalékát elbukta a bank.

-MTI-
hirdetés