Megvisel, de hasznos a vírusok ellen

Megvisel, de hasznos a vírusok ellen
Nyíregyháza – A hirtelen, gyakran és szélsőségesen változó időjárás megviseli a szervezetet.


A hét elején éjszaka és napközben is kemény mínuszokat mértek országszerte, azt tapasztaljuk, hogy egyre változékonyabb, kiszámíthatatlanabb időjárásunk, a nagy hőingadozásokat nehezen viseli szervezetünk. Főleg a krónikus betegek sínylik meg az átmenetek nélküli hirtelen változást.

– Rétegesen öltözködjünk, vegyünk meleg lábbelit, és a gyengébb vérellátású lágy részeket (kéz, ujjak, fül) se hagyjuk fedetlenül – sorolja dr. Soós Zoltán háziorvos, s azt javasolja, ne felejtsük el, a napi másfél liter folyadékot télen is meg kell inni.

Sok folyadék, vitaminok

– Az időjárási fronthatásokra érzékenyek gyakran küzdenek fáradtsággal, fejfájással. Töltsenek meg egy 1, 5 literes műanyag palackot teával, és fogyasszák el, lassanként a nap végére. Vitaminokkal immunrendszerünket erősíthetjük; jó hír: mínuszokban a vírusos, bakteriális fertőzések terjedése csökken – jegyezte meg a doktor, hozzátette: nincs vége az influenza-szerű betegségek időszakának, zsúfoltak az orvosi rendelők. A hideg hatására lassabb a légzés, csökken a vérnyomás, a vér sűrűbbé válik, ezért a trombózisveszély is jóval nagyobb, mint máskor.

– A magas vérnyomással küzdő, a szív- és érrendszeri betegek nehéz fizikai megerőltetésnek ne tegyék ki magukat, a legtöbb riasztást ugyanis a fokozódó görcskészség miatt kapják a mentők, de vese- és epegörcsök is többször fordulnak elő ilyenkor.

KO
hirdetés