Megyei augusztus 20-ai ünnepség Máriapócson

Megyei augusztus 20-ai ünnepség Máriapócson
© Fotó: Hoványi Péter
Máriapócs – Immár tíz éve, hogy a megyeháza falain kívül emlékezik meg nemzeti ünnepeinkről a megyei önkormányzat. Ebben az évben – a helyi önkormányzattal együtt – Máriapócson ünnepeltek augusztus 20-án.

– Államalapítónkra emlékezünk ezen a szakrális helyen, ahová 25 éve Szent II. János Pál pápa is ellátogatott. E nemzet atyja István király, aki nemzedékről nemzedékre tanít és példát ad nekünk. Nekünk az a dolgunk, hogy építsük, szépítsük a hazát, amelyet ránk hagyott; ehhez kívánok mindenkinek bölcs előrelátást és jó egészséget – fogalmazott köszöntőjében Kozma Péter kormánymegbízott.

– Szent István törvényeinek köszönhető, hogy a magyarság nemzetté formálódott. Azt is felismerte, hogy a határok védelme nélkül nem létezhet egyetlen ország sem. Az ő példája alapján nem adhatjuk fel szabadságunkat, függetlenségünket – figyelmeztetett ünnepi szónoklatában dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke István király vezetői tisztánlátását méltatta. Mint mondta, ezer év elteltével is ugyanazon keresztény értékek mentén kell terveznünk a jövőt.

Seszták Oszkár a magyar államszervezetet, a vármegyerendszert emelte ki István király hagyatékából.

– Sokak szerint Máriapócs a megye és az ország spirituális központja. Tökéletes helyszín arra, hogy együtt ünnepeljenek az állami hivatalok a helyi közösséggel – mondta zárszavában a megyei közgyűlés elnöke.

Az ünnepi beszédek elhangzása után Papp Bertalan polgármestertől önkormányzati elismerést vehetett át Lazók Józsefné tanítónő, akinek hosszú évtizedek áldozatos munkáját köszönheti a város. Az ünnepséget ökumenikus kenyérszentelés zárta. Papp Bertalan szegte meg az új kenyeret, amit aztán minden jelenlévő megkóstolhatott a zenés-táncos szórakoztató műsor alatt.
hirdetés