Helyi közélet

2016.08.08. 16:04

Örökségtúrára hívnak

Nyíregyháza - A Nyírség történelmi főutcáján teker végig a csapat Nyíregyházától Nagykárolyig.

Nyíregyháza - A Nyírség történelmi főutcáján teker végig a csapat Nyíregyházától Nagykárolyig.

„Történelmi emlékhelyek örökségtúra – Út legendák, csodák földi és égi palotái között”– címmel szervez az SZSZBMFÜ megyei területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség közösen a Europe Direct Tájékoztatási Központtal augusztus 13-án és 14-én nyílt kerékpártúrát a Dél-Nyírségben.

– A Nyírség történelmi főutcáján haladunk Nyíregyházától Nagykárolyig, monumentális emlékek és középkori templomok között, át őslápon, történelmi sétányon – mondta Demeter Zsuzsa programmenedzser.

Kihagyhatatlan állomások

– Nyíregyházáról szombaton reggel 7 órakor indulva időutazásunkat Kállay Miklós egykori miniszterelnök életének egyik meghatározó helyszínén, Kállósemjénben kezdjük, majd a máriapócsi könnyező Szűz Máriát és az ófehértói római katolikus templomot is megtekintjük. Nyírbátorban titkok és legendák nyomába szegődünk, megtudhatunk mindent a Báthoryakról, és a városban láthatjuk a gótikus eredetű református templomot és a minorita szerzetesrend barokk oltárát. Ezt követően a bátorligeti őslápot fedezzük fel.

– A Báthoryak után a Károlyiak nyomába indulunk, akik a Kaplony nemzetség leszármazottai, az egyik legősibb magyar nemesi család, melynek első ismert rezidenciája – Nagykárolyban – a török időkben végvárként szolgált, később a várból lett kastély a szatmári béketárgyalások, majd a békeokmány aláírásának helyszíne volt. A közelben van a Károlyi család nyughelye, a kaplonyi római katolikus templomban, melyet felkeresünk a túra során. Mellette Bere református temploma a Történelmi emlékhelyek örökségtúra kihagyhatatlan állomása, hiszen a 2013-ban lezajlott felújítás során előkerült középkori elemekkel a berei templom lett Szatmár egyik legérdekesebb és egyetlen középkori falképét őrző temploma. A partiumi szakasz utolsó vonzereje Csomaköz, a megmentett templom, ahol gyülekezet híján templom- és helytörténeti kiállítás és az egyik Napóleoni háborús hadvezér kriptája látható – sorolta a programmenedzser.

KM

Információk

Jelentkezés és érdeklődés: az SZSZBMFÜ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. épületében, Nyíregyházán, a Benczúr tér 7. szám alatt Demeter Zsuzsánál, a [email protected] e-mail-címen vagy a 30/466-5274-es telefonszámon.

Információk: www.templomut.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában