Megyei Ki-Hogy-Spórol? – Kuponkirálynők és van élet 21-22 fokban

A turkálóban mindig találni valami különlegeset – megfizethető áron
A turkálóban mindig találni valami különlegeset – megfizethető áron
Nyíregyháza – Nem kell állandóan nyakig merülni a kádban… Így spóroljuk a forintokat.

Éppen 91 éve annak, hogy október utolsó napja a takarékosság világnapja is. Ugyan a spórol a takarékoskodik szinonimája, de mégsem ugyanazt jelentik. A világnap apropóján arra kerestük a választ, a megyében élők takarékoskodnak vagy spórolnak. Netalán ez utóbbit teszik, hogy legyen mit félretenni, akár a betétbe, akár csak a váratlan kiadásokra.

Megmaradó forintok

– Van egy általános és egy középiskolás gyerekünk, ahogy nőnek, úgy nőnek az igényeik is, azonban több bevételünk ettől nem lesz. Családi kupaktanácsot tartottunk, sorra vettük, hogyan takaríthatunk meg, amiből aztán elkölthető forintok lesznek – osztotta meg a forintgyűjtögetéshez vezető út első lépéseit Szabó László. A nyíregyházi apa nem titkolja, hoztak olyan fájdalmas döntéseket, melyektől a gyerekeknek a szavuk is elállt, de belátták: nincs más választásuk.

– Persze, mi is élveztük, ha télen is „gatyarohasztó” meleg volt a lakásban. Erről leszoktunk, fokozatosan csökkentettük a hőfokot, jóval rövidebb a fűtésszámlánk. Van élet 21–22 fokban is, és nem kell állandóan nyakig merülni a kádban! Figyelünk arra, hogy sehol ne égjen feleslegesen a villany, ne maradjon a konnektorban a telefontöltő. A feleségem akció- és kuponkirálynővé vált – derült ki a praktikákról. – Nekem a száguldozásról volt a legnehezebb leszoknom. Imádom a sebességet, de beláttam, ezzel akár 30 százalékkal több üzemanyagot is fogyaszthatok. A családapa hozzátette: ma már nemcsak a havi bevételből jönnek ki könnyebben, jut meglepetésre is, sőt, egy kis parázspénzt is össze tudtak rakni…

Praktikák és patikák

– A magyar kisnyugdíjasoknak nincs szükségük világnapra ahhoz, hogy forintjaikat bölcsen beosztva, takarékoskodva éljék a mindennapjaikat – véli a nyíregyházi Vincellér Ferencné. A 80 esztendős Olgi néni szerint – rezsicsökkentés ide, energiatakarékos izzók oda – hosszú távon sokat spórolhatunk azzal, ha csak azokban a helyiségekben tekerjük fel a hőfokszabályzókat, ahol tartózkodunk, s ott sem teljesen. – A vízzel is lehet okosan gazdálkodni, legyen szó mosogatásról, mosásról vagy éppen tisztálkodásról. A bevásárlások alkalmával is érdemes „észnél lenni”! – figyelmeztetett Olgi néni, majd elmagyarázta: manapság sok áruház csak akkor kínál akciós árakat, ha több darabot vagy egy megszabott mennyiséget teszünk a kosárba.

– Ilyenkor gondoljuk át, hogy szükségünk van-e annyi termékre! Ha nem, úgy marad több pénz a tárcánkban, ha nem ülünk fel a felesleges vásárlásra ösztönző ajánlatoknak. Amin – sok kortársamhoz hasonlóan – nem tudok takarékoskodni, azok a gyógyszerek, amelyek sajnos sokba kerülnek minden patikában – tette hozzá Vincellér Ferencné.

A temetésre megvan…

Az egyik nyíregyházi belvárosi használtruha-szaküzletben Nikoletta, az eladó jól ismeri már a szokásokat.– Természetesen a legtöbben a spórolás miatt jönnek ide, számukra megfelelő, elfogadható az itt kapható minőség, némelyik ruhadarab még használtan is jobb minőséget képvisel, mint ami a KGST-piacon vadiújan kapható – mondta el a fiatal leány. – Egyébként a társadalom minden rétege megtalálható a vásárlók között. Még a tehetősebbek is benéznek rendszeresen, hiszen egyrészt találnak maguknak valami különlegességet, másrészt bennük is él a takarékossági hajlam.

Egy másik turiban egy idős hölgy éppen kardigánt próbált. – Én csak turkálókból öltözködöm, hiszen minden forint kiadását meg kell alaposan gondolnom – magyarázta készségesen László Pálné. – A kevéske nyugdíjamat jól kell beosztanom, ha azt akarom, hogy mindenre jusson. Karácsonyhoz közeledve meg különösen fontos, hogy legyen egy kis megtakarított pénzem, hiszen négy unokám is van. Nem élek nagy lábon, abból a kevésből igyekszem minél többet megtakarítani. A temetésemre a pénzt már összegyűjtöttem, hogy azzal se terheljem majd a gyerekeimet…

Főleg lakásra gyűjtenek…

Fülöp Attila egy 6 éves és egy 19 hónapos pici lány boldog édesapja, s Nyíregyházán, egy 52 négyzetméteres, kétszobás lakásban él a családjával.

– Számunkra sem lényegtelen, hogy mivel, mennyit tudunk megtakarítani – mondta el. – Először is nagyobb lakásra gyűjtünk, ezért több lakástakarék-pénztári számlát is nyitottunk. Persze a mostani ingatlanunkat is korszerűsítettük, a külső szigetelés és a nyílászárók cseréje mellett minden háztartási eszközünk energiatakarékos lett. A mosógépünk – ami egy kisgyermekes családban alapfelszerelés – például már A+++-os. Műszaki cikket általában webáruházakból rendelek. Egy hónapban kétszer nagy bevásárlást tartunk, de nem mindig az olcsót keressük. Fontosabb az ár-érték arány, az élelmiszerek minőségére pedig különösen odafigyelünk. Nagy lelkesedéssel gyűjtjük a kuponokat, az üzemanyag-kedvezményekre jogosítókat is mindig beváltjuk, mert ma már közlekedni sem olcsó – mondta el a fiatal családapa.
hirdetés