Megyei Príma Díj Gála

Nyíregyháza – A Príma Primissima-díjak immár négy éves múltra visszatekintő sikere után idén megyénk is bekacsolódik az alapítók által tavaly kezdeményezett területi Príma Díjak ünnepélyes odaítélésébe.

A kiemelkedő teljesítményeknek effajta elismerése hiányt pótol, hiszen mindennapjainkat igyekszik felölelni a díjazható kategóriák széles spektruma által, fejtette ki a pénteken este a megyeházán  sorra kerülő rendezvényt, a Príma Díjátadó Gálaestet szervező VOSZ megyei elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Czomba Csaba hangsúlyozta: a Príma Díjra az itt élő és dolgozó, a  saját területükön figyelemre méltó teljesítménnyel büszkélkedni tudó emberek közül  állítottak jelölteket  tíz kategóriában a közönségszavazatok alapján. A tízből azonban csak három kategóriagyőztest – azaz Príma díjast hirdetnek majd ki  a szakértők által hozott döntés alapján, plusz egy kategóriagyőztes lesz a Közönség–díj tulajdonosa.

Az előbbi három 1-1 millió forint jutalomban részesül, az utóbi pedig 300 ezer forintot kap. Az idei megyei nyerteseknek a – VOSZ, Demján Sándor és szponzoráló megyei cégek által egyenlő arányban összeadott – pénzdíjakkal járó, zsolnay-porcelánból készült Kincsem (minden idők legsikeresebb magyar versenylova volt    a szerk.) szobrot, az idén nem nyert kategóriagyőzteseknek pedig a speciális Hollóházi porcelán vázát, továbbá négyőjüknek H. Németh Katalin  egy-egy rézkarcát  november 3-án este 6  ótától a Megyeháza Dísztermében kezdődő Príma Díjátadó Gálaesten adják majd át, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A díjazottak az országos Príma Primissima Gálán képviselhetik a megyét december 8-án, a Magyar Vállalkozók Napján a Művészetek palotájában.

A Príma Primissima elismerést 2003-ban alapította Demjén Sándor üzletember a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával.  Célja az volt, hogy a díjazással a magyar értelmiség eredményeit megőrizzék, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztését pártoktól függetlenül erősítsék.  A második esztendőben, 2004-ben nagy elismerés érte megyénket, hiszen ketten is felkerültek a Prima Primissima-díjra jelöltek közé.

A Nemzeti Színházban rendezett ünnepségen Bán Ferenc építész a magyar építészet és építőművészet kategóriában lett győztes, s átvehette az 50 ezer euró pénzjutalommal járó Príma Primissima díjat. Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy a magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjeként vehette át a Prima elismerést, illetve az azzal járó 10 ezer eurós jutalmat. Az első két év országos díjazásai után, az alapítók tavaly kezdeményezték a területi Príma Díj kiosztását is.

– Galambos Béla –
hirdetés