„Megyek, csak kisül a rántott hús”

Kedd délutánra tizenöt főnek kellett elhagynia lakását a Hernád áradása miatt.

Hernádkércs

Luterán András polgármester már hétfőn este nyolc órakor arról számolt be lapunknak, hogy nagyobb baj lesz a településen, mint a két évvel ezelőtti, addigi legnagyobb áradásnál. – Sajnos nem tudtuk megfogni az úton átömlő folyót – mondja immár kedd reggel – az Arany János utcát elöntötte a víz, veszélybe kerültek a lakóházak, úgy kellett dönteni, hogy kilakoltatjuk a tulajdonosokat. Sánta Gyuláné roppant magabiztosnak tűnt, semmiképpen nem akarta elhagyni otthonát. – Nem megyek sehova, volt már itt hasonló eset, akkor sem történt semmi baj, – mondja. Tóth László körjegyző győzködi, hogy mindennél fontosabb az emberi élet. – Rendben van – mondja Sántáné – jöjjenek vissza három óra múlva, teszek fel sülni egy kis rántott húst. – Végül ő az, aki a még lakásukban tartózkodók közül elsőként pakolja össze a legszükségesebb holmit és elindul a térdig érő vízben.

Tavaly felújították

Nagy Miklósné nem félti az értékeit. – Ugyan ki lopna el tőlem valamit. Ha eláznak a bútorok, nem tudok mit kezdeni, a padra nem vihetem fel. Hankó Tibor döntött, ha muszáj, költözik. – Két kisgyerekem van, az egyik másfél, a másik három éves, állandóan rajtuk van a szemünk, nehogy beleessenek a vízbe. Ilyen körülmények között nem maradunk itt, átázhatnak a vert falak, rossz esetben be is dőlhetnek. – Délben még senkit nem költöztettek el, mint kiderült, a település szűkösen van ellátva szükséghelyiségekkel, a kultúrházat a mintegy harminc tűzoltónak bocsátották rendelkezésére, közülük többen Szolnokról érkeztek. – A focipálya öltözőépülete jöhet számításba – mondja a polgármester – de még nem érkezett meg az ÁNTSZ munkatársa, aki eldönti, megfelel-e az elhelyezésre. Szaszkó István tűzoltó alezredes arról számol be, hogy a katasztrófavédelem tizenöt fektető ágyat és takarókat küld a településre. A védekezés során mintegy tizenötezer homokzsákot helyeztek el a településen, a töltőanyagot az Ongai homokbányából szállították Hernádkércsre. Tavaly az Arany János út aszfaltfelületének rekonstruálására, valamint járdaépítésre kétmillió forintot költött az önkormányzat.

Nincs gát

A Hernád ezen szakaszán négy település, Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs és Szentistvánbaksa nem rendelkezik védművel, az egyetlen áradástól óvó tárgy a homokzsák. A négy település lakossága az eltelt négy év alatt hét áradást élt át, rettegnek, csakúgy, mint a településvezetők. Hernádszentandrást ugyan védi egy kisebb töltés, Szűcs Józsefné polgármester attól félt hétfőn este, hogy átszakadhat a védmű, lévén a márciusi áradásnál nagyon átázott, több helyen bukkantak elő buzgárok. – Már az is nagy baj lenne, ha elszigetelődne a település, hiszen árvizek alkalmával körbekerít minket a folyó – mondta. Ez kedd reggelre bekövetkezett. Luterán András szerint a négy település gátjának felépítése annyiba kerülne, mint egy kilométer autópályáé.

SFL
hirdetés