Megyénk számára különösen fontos lehet az agráriumot érintő változás

Zilainé Molnár Ildikó újfehértói gazdaságában tavaly nyáron diákmunkásokkal igyekeztek pótolni a szezonális munkásokat
Zilainé Molnár Ildikó újfehértói gazdaságában tavaly nyáron diákmunkásokkal igyekeztek pótolni a szezonális munkásokat - © Archív Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Megyejárásba kezdett a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete. Arról tájékoztatják a gazdákat és a polgármestereket, hogy milyen plusztámogatások mellett tudják bevonni a közfoglalkoztatottakat a mezőgazdasági idénymunkába.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének kezdeményezésére közösen kerestük a megoldást a betakarítások időszakában jelentkező munkaerőhiányra. Ennek eredményeként, ha egy közfoglalkoztatott egy hónapon belül 14 napot meghaladó időszakra idénymunkát vállal, akkor nem sérül a közfoglalkoztatási szerződése, az idénymunka befejeztével visszatérhet a szerződés szerinti közfoglalkoztatásba – fogalmazott lapunknak egy korábbi interjúban Román István.

Mindenkinek jó megoldás

– Ezenfelül az idénymunka idejére napi 2 000 forintot kap a kormányhivataltól – vagyis megkapja a közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelmének arányos részét is. Ezt havi elszámolással, utólagosan fizetjük ki neki. Bízunk benne, hogy az idei szezonra a gazdák így könnyebben találnak embert a betakarítási munkákhoz. Az agrárgazdasági kamara településenként felméri a pontos gazdálkodói igényeket, a járási hivatalok pedig segítenek az emberek és a gazdák közötti közvetítésben – emelte ki a megyei kormányhivatal vezetője, Román István.

Az újfehértói Molnár-farm egyik vezető-tulajdonosa, Zilainé Molnár Ildikó tavaly vakarhatta a fejét: alig-alig találtak maguknak napszámra embert, kénytelenek voltak diákmunkásokkal betölteni a keletkezett űrt, kisebb-nagyobb sikerrel.

– Nem kevés meggyünk maradt a fán, mert nem volt, aki leszedje. Mire napszámost találtunk volna, a felvásárlási ár jóval a termelési költségeink alá esett, semmi hasznot nem könyvelhettünk volna el. Nagy gondban vannak azok az ágazatok, ahol nélkülözhetetlen a kézi munkaerő. Az idénymunkások közel 60 százaléka hiányzik a mezőgazdaságból – tudtuk meg Zilainé Molnár Ildikótól, akinek családi gazdaságában találunk alma-, szilva- és meggyfákat, több száz hektár termőföldjük van, ötszáz marhát és több mint ezer sertést tartanak.

Örül a lehetőségnek

Az újfehértói gazdálkodó előtt felvázoltuk az új jogszabály adta lehetőségeket, mire Zilainé Molnár Ildikó így reagált.

– Örömmel hallom, jó kezdeményezésnek tűnik. Remélem minél többen, mind munkaadói, mind pedig munkáltatói részről, élni fognak a lehetőséggel, kihasználják annak előnyeit, és végre megoldódik ez a régóta tartó probléma. Hiszen mi ösztönözné az embereket a munkára, ha nem a pénz? Eddig kényelmesebb volt a közfoglalkoztatásban maradni, mint eljönni almát vagy meggyet szedni, ezen a felfogáson hátha változtat az új rendszer – bizakodott, majd hozzátette: gazdaságuk egy betakarítási szezonban húsz idénymunkásnak nagyjából két hónapig tud folyamatosan munkát adni.

– Nemcsak az én javamat szolgálhatja majd ez az új rendszer, hanem a hozzám hasonló cipőben járó környékbeli, paprikával vagy dinnyével foglalkozó gazdákét is – tette hozzá Zilainé Molnár Ildikó.

TG


Ösztönzőleg hat majd az emberekre

Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökeként részt vett az új rendszer kialakításában, hiszen gazdálkodóként, ő maga is látta, érzékelte, tapasztalta a problémákat.

– Nehezen vagy egyáltalán nem találtak szezonális munkára embert a megyei gazdák, legyen szó almaszedésről vagy dinnyeszüretről. Sajnos az emberek zöme inkább a közmunkát választotta, hiába fizetett kevesebbet az idénymunkánál, de hát kevesebb fizikai megterheléssel járt, mint szedni a meggyet a fáról vagy hajlongani a paprikaföldön. Ez a probléma az új rendszer felállásával remélem a múlté – tekintett előre Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki bízik abban, hogy a magasabb juttatás és bértámogatás ösztönzőleg hat majd az emberekre, és nem kell az idén nyáron lasszóval fogni a szezonális munkást. Szerinte a pozitív változásokhoz azonban szükség lenne arra is, hogy az egyes embereknek legyen igényük saját maguk és családjuk számára is magasabb életszínvonalat biztosítani.
hirdetés