Megyénk útjain is megjelentek a kullancsveszélyre figyelmeztető táblák!

Megyénk útjain is megjelentek a kullancsveszélyre figyelmeztető táblák!
Bár az elmúlt hetekben nem túlságosan kedvezett az időjárás a kirándulóknak, a csapadékmentes hétvégeken sokan keresték és keresik fel a közeli vagy távolabbi erdőket és réteket. Ez pedig aktualitását adja annak, hogy foglalkozzunk a kullancsveszéllyel, ami sajnálatosan az ország majd minden megyéjében (így nálunk is) sok kellemetlenséget okozhat.

Honnan támadnak?

Mint arra dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke felhívja a figyelmet, a kullancsok támadására két irányból számíthatunk: a gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutya-kullancs, illetve a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levél fonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, „vak” közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók hazánkban a 42 honos kullancsfaj közül.
– A kullancsok veszélyes betegségeket terjesztenek (lásd a keretes anyagban – A szerk.), a kórokozókat a vérszívás alkalmával juttatják a gazdaállat szervezetébe – hangsúlyozza az elnök.

Hogyan védekezzünk?

Bár mindez komolyan hangzik és komolyan is kell venni, nem szabad, hogy elvegye a kedvünket a szabadidő eltöltésének eme kellemes formájától. Megfelelő óvintézkedésekkel és odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt. A kullancsok elleni védekezés első lépése: a létező betegségek közül az oltással megelőzhetőket iktassuk ki a veszély listáról; egy éves kortól adható be a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa elleni védőoltás sorozat.
Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, hogy mit ajánl kedvencünk védelmére, s ezt megszívlelve rendszeresen alkalmazzuk a gyógyszertárakban vagy állatpatikákban kapható különféle készítmények közül valamelyik kullancsriasztó terméket.
Ha útra kelünk, könnyen ellenőrizhető ruházatot vegyünk magunkra, s a patikákban kapható kullancsriasztó spray-vel fújjuk le öltözékünket és a kalapunkat. Kerüljük a vadlegelőket, vadetetőket és a vadcsapásokat, mert ezeken a helyeken hemzsegnek a kullancsok. És ami nagyon fontos: ne engedjük gyermekeinket és a kutyáinkat a bokrok alatt bóklászni. Kirándulás után pedig alaposan nézzük át magunkat és négylábú társunkat is, és ha kullancsot találunk, mi hamarabb távolítsuk el.

Veszélyhordozók

A kullancsoknak közel kétszáz fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük. Ezek közül vannak olyan mikroorganizmusok, melyek kizárólag emberi megbetegedést, mások kizárólag vadon élő állatok betegségeit okozzák, és vannak, amelyek kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg. A kullancsok terjesztette kórokozók okozta betegségek közül azok a figyelemre méltók, melyek emberi és állati megbetegedéseket egyaránt okoznak.

Hogyan távolítsuk el?

Minden védekezés dacára mindig legyen az elsősegély dobozban, a házi patikában, vagy a hátizsákban kullancseltávolító kanál. Ezzel az egyszer használatos eszközzel mielőbb távolítsuk el a kifejlett, vérrel szívott kullancsot. Az eszköz kapható országszerte az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.

Tudta-e?

A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt, mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt. A kullancs áldozatra kerülve a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt-párás testrészbe szúrja szipókáját.

Hogyan terjesztik a fertőzést?

A kullancs közvetítette fertőzések leggyakrabban szúrással (nyállal) történnek, de más módon is fertőzhet. A kullancs székletében is lehetnek kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévő ember vagy háziállat légúti fertőzést szenvedhet. A bőrsebbe került széklet is fertőzhet.
Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertőződés lehetősége. A széklet és a tetem porladás után az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során fertőződhetünk.

A természetben legelő birka, kecske, vagy tehén nyers tejének kortyolásakor is fertőződhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérődzőkbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertőzött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is fertőződhetünk. A fertőzött kullancs vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kisgyermek és kutya esetében.
hirdetés