Helyi közélet

2016.09.12. 16:27

Festmények, szobrok, kerámiák a Pál Gyula Teremben

Nyíregyháza - Kerámiatárgyak enteriőrben, füvek a falon és földön, női torzók és elvont plasztikák – ez a látvány adja meg a hangulatát az idei nyíregyházi művészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállításának.

Nyíregyháza - Kerámiatárgyak enteriőrben, füvek a falon és földön, női torzók és elvont plasztikák – ez a látvány adja meg a hangulatát az idei nyíregyházi művészeti ösztöndíjasok beszámoló kiállításának.

Szüntelen körforgás

Székhelyi Edit festőművész, Szolanics Elvira keramikusművész és Verebélyi Olga szobrászművész hozták el az év termését a Pál Gyula Terembe.

Székhelyi Edit „Füvek” sorozata a belső világról, a belső csendről, a szüntelen körforgásról szól. Fű képződményei az olajfesték változatos eszközeivel alakított struktúrák eredményei. Vastagon vagy lazúrosan kezelve az anyagot, csiszolja, karcolja, koptatja a felületeket. Szabályosan tagolja a képteret fűcsomóival, helyenként sejtetve az ember jelenlétét. Színei a meleg árnyalatok és a törtfehér végtelenjei, de füveket idéznek plasztikái a képzett papírmaséból színezett fonaltömegekkel, jelzésszintű ráfestésekkel.

Sajátos közlés

Verebélyi Olga nőtorzói elegánsan sokatmondóak az egyszerűsített és valóságos formatagozódások jó arányú használatával. Plasztikáival a formák körülírta tér problémáit járja körül. Ezekhez az ún. „öntömörödő” polietilén szálas betont használja, ennek öntéstechnikájával kísérletezik. Egyéb munkái elvontak, három nagyméretű, egynézetű, aszimmetrikus kompozíciót hozott a tárlatra.

A hasonló felfogásban, fémcsövekből képzett kompozíciója is érdekes. A művész élményeinek sajátos közlése megsokszorozza a műélvezetet. A kiállítás maradandó élményt adott, és igazolja mindezt. A sarkain felperdülő kis tálkák, szabályos mintázatok, csendesen törekvő füvek, megszemélyesített alakzatok, elegánsan metszett idomok látványa és értelmezése mély élmény. Jó szívvel ajánlom a tárlatot mindazoknak, akik szeretik a művészetet!

- H. Németh Katalin grafikusművész -


Együtt van a régi és a mai

Szolanics Elvira kerámiatárgyai felülmúlhatatlanok a megformáltság és változatosság terén. Tálak, tányérok, áttört nyakú vázák, világítótestek és egy nosztalgia mosdóállvány lavórral, szappantartóval. De van egy miniatűr tulipános ládája is! Funkcionális kerámiáiban kísérletezik a fa bevonásával. Foglalkoztatja a régi és mai formák egyidejű megjelenítése, színei a barnák, zöldek végtelen változatai, az égetés szépségével bővítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában