Megyénkben még nem izolálták a vírust

Megyénkben még nem izolálták a vírust
A szakemberek szerint bármelyik pillanatban megérkezhet a járvány, mert az időjárás kedvez a vírusok terjedésének. De még nincs késő védőoltást kérni, különösen az időseknek, a betegeknek ajánlott megvásárolni a vakcinát a patikákban. Cikk az influenza elleni védőoltásról [.pdf – 21KB]

Tavaly március elején jelezték az első influenzás megbetegedéseket, s napok alatt 40 ezren dőltek ágynak magas lázzal, végtagfájdalmakkal. Ezen a télen még csak influenzaszerű megbetegedéseket regisztráltak az orvosok.

Dr. Kósa Zsigmond megyei tisztifőorvos lapunk kérdésére elmondta, megyénkben sem izolálták még az influenza-vírust. A járványgörbe a tavalyinál jobb helyzetet mutat. A szakember ebben a nedves időben réteges öltözködést javasol, s azt tanácsolja, vitamindús táplálkozással erősítsük legyengült immunrendszerünket.

Krónikus betegeknek jó az oltás

Áprilisig tart az influenza-szezon, a megbetegedés ellen hatásos a vakcina és a sok vitamin.

Az influenza tünetei
 • láz
 • hidegrázás
 • ízületi- és izomfájdalom
 • rossz közérzet
 • orrfolyás
 • Az elmúlt esztendő végén megérkezett az influenza elleni vakcina a háziorvosokhoz, melyek mostanára gazdára találtak. Dr. Sahin Fawaz baktalórántházi háziorvos, a kistérség központi ügyeletének vezető szakorvosa elsősorban a krónikus betegségben szenvedőknek, asztmásoknak, magas vérnyomással élőknek, 60 éven felülieknek, cukorbetegeknek ajánlotta s ajánlja a védőoltást. Baktalórántházán négyszázan kaptak ingyenes vakcinát, aki most szeretné beoltatni magát, a szérumot hatszáz forint körüli összegért megvásárolhatja a patikákban.

  A szakember elmondta, az influenzát vírus okozza, emi ellen köztudott, hogy nincs védekezés, csak a megelőzés lehet hatásos. Ha baktérium okozta felülfertőzésről is szó van, akkor a tüneteket gyulladáscsökkentő szerekkel lehet enyhíteni, s elengedhetetlen az ágynyugalom.

  Dr. Bancsi Éva gyermekorvos elmondta, fokozottan veszélyeztetettek a közösségbe járó gyermekek. Számukra is van védőoltás, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a szülők ezt ritkábban igénylik, leginkább már csak a tünetek jelentkezésekor fordulnak szakorvoshoz. A lappangás időszakában viszont már nem biztos hogy hatékony az oltás.

  Nincs több beteg
  Dr. Balogh Irén, a megyei tisztiorvosi szolgálat járványügyi-osztályának vezetője a legfrissebb adatokról szólva elmondta, a figyelőszolgálatba bevont orvosok nem jelentettek több beteget az eddigi napokhoz viszonyítva. Az elmúlt éveket vizsgálva pedig az influenzaszerű megbetegedések száma kevesebb idén. A gyermekközösségekből sem jelentettek ezidáig csoportos megbetegedést, hiányzást.

  – Pók Viktória –
  hirdetés