Megyénket sem kímélte a viharos szél és a jég

Akt.:
A tiborszállási Ujfalusi Sándor házának tetejét kilyuggatta a jég, ideiglenesen fólia védi az otthonát a beázástól
A tiborszállási Ujfalusi Sándor házának tetejét kilyuggatta a jég, ideiglenesen fólia védi az otthonát a beázástól - © Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Tiborszálláson, Kékcsén és Nagyecseden is komoly károkat okozott a kedd esti vihar.

Az ítéletidő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén is nyomot hagyott. Szerdán délelőttre ugyan mindenütt helyreállt az áramszolgáltatás, de a közterületeken, elektromos vezetékeken kívül a földeken, kiskertekben és nem utolsósorban a lakóházakban komoly károk keletkeztek.

A régi, ötven–hatvan éves palatetős lakóházak vannak leginkább kitéve a hirtelen lecsapó viharoknak, Tiborszálláson is két ilyen típusú házban esett a legtöbb kár. Ökölnyi nagyságú lyukakat hagyott a jég a házak tetején, de az érintett ingatlanok padlását még aznap lefóliázták, így ideiglenesen megakadályozták, hogy elázzanak és teljesen lakhatatlanná váljanak a lakások.

A vihar a mezőgazdaságban is komoly károkat okozott, az alma-, a meggy- és a dohányültetvények is megsínylették a kedd esti szelet és jeget.

Bal felső: Jégdarabok Kékcsén, fotó: Boros Valéria; bal alsó: giga jég Kárpátalján, a fotót D Pethe Levente kapta Ilosvai barátjától; jobb oldali kép: jégdarabok Tiborszálláson, fotó: Lőkös Norbert
Kékcse - Kedden kora délután óriási, több centis jégdarabok hulltak az égből Kékcsén. Jelentős károkat okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg több településén is a keddi vihar Szerkesztőségünk szerda reggeli információi szerint igen komoly mennyiségi károkkal járó, nagy szemű jégeső pusztított Kékcs...

Szerdán délelőtt napsütéses, szél-, és esőmentes nyugodt időben autóztunk kollégámmal Tiborszállás felé, ahol az előző este a pusztító viharban lakóházak is megrongálódtak. A közutakon addigra alig maradtak látható nyomai a kedd esti égi­háborúnak, ami nem kerülte el a megyénket sem. A szerdai napsütés nem tudta feledtetni az előző nap ijedelmeit a tiborszállásiakkal, akik nem lepődtek meg a sajtó látogatásán, körbevezettek bennünket a településen, és megmutatták a károkat.

Hihetetlen, hogy a vihar egy 20 méteres sávban haladt végig a településen; a kertemben letarolt mindent.” Danka Mihály

Félelmetesen csapott le

– A meggyesből jöttem hazafelé, nagyon fújt a szél, délután háromkor már nem lehetett az utcán kerékpárral közlekedni, az orkán erejű szél letolt az útról, de ez még csak a vihar előjele volt… – mesélte Kiss István, aki szerint több hullámban érkezett az ítéletidő, és bő fél óra alatt tarolta végig az utcákat, házakat, földeket. – A tojásnagyságú, tüskés jég – ahogyan nevezte – beverte az ablakokat, autók szélvédőit, és nem kímélte a veteményeseket sem. Tulbura Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy a vihar estéjén a megyei katasztrófavédelem szakembereinek bőven akadt munkájuk, ugyanis két lakóingatlan padlását kellett lefóliázni, a jég elverte a palatetős házakat, amelyek csúnyán beáztak.

Az érintett családok a Dózsa György utcában laknak, a házak előtt parkoltunk le, s láttuk, hogy az ártérben fekvő elöregedő településen főként az 50-60 éve vályogból épült, palatetős házakban esett kár. A megrongálódott tetőkön ökölnagyságú lyukakat vágott a jég.

Sérülékeny, régi tetők

Ujfalusi Sándor azon tanakodott, hogy leghamarabb mikor tudnának fiaival együtt nekilátni a tetőcserének, mert bár a fólia átmenetileg nem engedi tovább vizesedni a lakásukat, de mi történik, ha jön egy újabb vihar?

Fotó: Pusztai Sándor Fotó: Pusztai Sándor ©

– A teljes tetőszerkezet cseréjével lehetne megóvni a házat, ami alsó hangon is, több mint félmillió forintba kerülne, a családi kasszából ez nem megy – mondta a férfi, aki egyelőre annak is örül, hogy bontott cseréppel támogatja őket az önkormányzat; a polgármester felajánlotta, hogy társadalmi munkában megjavítják a tetőt. – Tudvalévő, hogy vészhelyzetben a helyiek összefognak, kis faluban ez így szokás – tette hozzá Ujfalusi Sándor, s elmondta azt is: sajnálja, hogy nincs lakásbiztosítása, amelyből most fedezhetné a palacsere költségeit.

A tiborszállási főúton, a szomszédos ház udvarán sem kellett nagyítóval keresni a jégkár maradványait. A Danka Mihályéktól 100 méterre lévő nyárfás leveleit mind a kapu elé hordta a szél, bárcsak ez lett volna a legkisebb baj! – A viharos jégeső levitte a cserepeket a háztetőről, egyet-kettőt kicseréltem, de beverte az ablaküveget is – mutatta a veszteségeket az ötvenes éveiben járó férfi, akinek udvarán a gazdasági melléképületek tetején is meglehetősen sűrű volt a lyuk.

Lokális jelenség

– Hihetetlen, hogy a vihar egy körülbelül 20 méteres sávban haladt végig a falun – folytatta, s a konyhakerten végignézve igazat lehetett adni felvetésének, a derékban kettétört kukoricasor is erről árulkodott. – Itt mindennek annyi, szétverte az eső! Az összes szilva a fa alatt hever, a bab, a borsó, a burgonya menthetetlen – mondta bosszankodva.

danka-mihaly-kertjeben-tonkrement-a-kuko
Danka Mihály kertjében tönkrement a kukorica, a bab, a borsó

Nagyecseden hasonló gyorsasággal érkezett a vihar, a Szatmári és a Rózsás út sarkán kidőlt öreg fa leszakított egy villanyvezetéket, több villanyoszlopot is megrongált, hatvan lakásban nem volt áram. – Szerda reggelre a szolgáltató gyorsan helyreállította, elhárította a problémát, és mindenütt visszaállt a szolgáltatás – tudtuk meg dr. Bölcsik Istvántól, a település jegyzőjétől.

A gyümölcsösöket sem kímélte

– Kékcsét sem kímélte a jég, a legnagyobb károk a mezőgazdaságban vannak, az emberek egész éves munkáját tette tönkre a vihar percek alatt. A településen belül egy lakott ingatlan tetejét verte szét a jég, azt önkormányzati segítséggel, fóliával és lécekkel átmenetileg befedték – mondta el érdeklődésünkre Szekeres Katalin polgármester, s hozzátette: ugyan a parkokban a virágágyásokat, a kertekben a fákat megtépázta a vihar, de szerencsére egyetlen családot sem kellett kitelepíteni, a víz nem folyt be a házakba és áramszünet sem volt. – A kékcsei gazdák már intézkednek, az emberek összefogtak, egymást segítve próbálják megoldani a problémát. Látva, hogy a környező településeken mekkora károk keletkeztek, hálát adunk az égnek, hogy ennyivel megúsztuk – jegyezte meg Szekeres Katalin.

– KM –


Károk az ültetvényekben

A Kelet-Magyarország szerda reggeli információi szerint igen komoly, mennyiségi károkkal járó, nagy szemű jégeső pusztított kedden este Kékcse, Beregdaróc, Túrricse, Tiborszállás, Fábiánháza és Nagyecsed alma-, meggy- és dohányültetvényeiben. Az idén kiváló termést ígérő szüret kezdetétől már csak napok választották el a meggyeseket Ilk, Csaroda, Tarpa, Kocsord, Porcsalma, Vasmegyer településeken (is), amikor lecsapott rájuk a jeges vihar. Bár arrafelé kevésbé volt darabos a jég, de a gyümölcsöket megütve így is jelentős minőségi, ezáltal anyagi kárt tett a termésben.


Nyíregyháza - Kovács János: - Néhány évvel ezelőtt tönkretette a vihar a cseréptetőnket és ledöntötte a kéményünket. A biztosító a teljes kárunkat megtérítette, másfél hónap alatt megoldódott az ügy. Balázsi Tiborné: - Munkából hazafelé menet egyszer elkapott a vihar, a bevásárlószatyromat megtöl...
hirdetés