Melegük van a számlától

Melegük van a számlától
Mintegy missziót vállaltunk azzal, hogy ha kell, a szolgáltatókkal is felvesszük a kesztyűt azért, hogy mielőbb orvosolják olvasóink gondjait. Ezúttal a Nyírtávhővel kapcsolatban érkezett jónéhány panaszos levél és telefon a szerkesztőségünkbe.

Többen azt állították, a költségosztók alkalmazása lavinát indított el, ugyanis jócskán megosztotta a lakóközösségeket. Sokan nem értik a számlázás rendszerét, s azt sem, miért csak a költség 70 százalékát viselik mérés alapján a lakók, a maradékot miért légköbméterre vetíti a szolgáltató. Ez utóbbi különösen a közös helyiségek, a lépcsőházak esetében érdekes, mert van olyan eset, ahol ezeket bérbe adta az önkormányzat, a melegért mégis a lakók fizetnek. Sokalják a havi fűtésdíjat a lakók, sőt mi több, azt állítják, hogy havi 15-16 ezres fűtési költség mellett még dideregnek is.

Dienes Barnánétól, a Nyírtávhő értékesítési igazgatójától megtudtuk havonta rész-számlát kapnak a lakók ami a városi átlagos fajlagos hőfelhasználásnak megfelelő fűtési hődíjat, a lakás nagysága alapján kiszámított alapdíjat és a ténylegesen felhasznált havi átlagnak megfelelő melegvíz hődíjat tartalmazza, valamint a melegvíz és a csatornahasználat költségét is magában foglalja. Az átalánydíjas szolgáltatás 2003. július 1-jén megszűnt, a mérés szerinti elszámolás félévente történik, az éves alapdíjat havi egyenlő összegekben kell megfizetni.


Az elszámolás egyenlege (visszatérítés
vagy ráfizetés) függ
 • az évközi fűtési hődíj részösszegeitől
 • az egyéni hőfelhasználási szokásoktól
 • az épület hőtechnikai adottságaitól
 • a lakás épületen belüli hőtechnikai jellemzőitől
 • Az épületekben a nem lakossági célú hőfelhasználás külön mérés és elszámolás szerint történik. Egyik olvasónk azt is sérelmezte, a lakásokban elfogyasztott hőért 8, 24 forintot, míg a közös helyiségekben használtért 43,53 forintot fizetnek egységenként. A szakember elmondta utóbbit a fűtött légtérfogat, míg az előbbit a költségosztókon mért adatok szerint számlázzák, így a kettőt egymással nem lehet összehasonlítani.

  Súlyozott napok

  S hogy a 365 nap helyett, miért 850 napra vetíti a szolgáltató a fűtést? Az évközi változások (pl. költözés) miatt alkalmazzákk a költségosztó cégek az átlaghőmérsékletet is figyelembe vevő ,,súlyozott napok” kategóriát, ami nem azonos a fűtött napok számával. A szakemberek ezzel is szeretnék még alaposabbá tenni számításukat, s korrekt számlákat kiállítani fogyasztóiknak.

  – Pók Viktória –
  hirdetés