Méltó módon készülnek a születésnapra

Méltó módon készülnek a születésnapra
© Fotó: KM
Nyíregyháza – Interjú: dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral és Szilvási Istvánnal az NYVSC elnökével.

Kiállítással, rendezvénysorozattal ünnepli 90 éves fennállását az NYVSC Sport. Kilencven éves az idén a Nyíregyházi Vasutas Sport Club. Ennek apropóján beszélgetünk Szilvási István elnökkel és dr. Szabó Tündével a klub legeredményesebb egykori sportolójával.

Egy ilyen nagy múltú klubnál rengeteg olyan sportoló lehet, akik az elmúlt 90 év alatt kiváló eredményeket értek el. Tudják a saját történetük minden mozzanatát?

Szilvási István: Mivel vasutas klubként alakultunk 1928-ban, inkább állomásokról beszélnék. Az alapításkor is megfogalmazott elvek mentén működünk mind a mai napig. A klasszikus régi vágású klubmodellel több sportágban, de még azon belül is szétválasztva a hobbi-, tömegsportot a versenysporttól. A 90 év során rengeteg olyan eredmény született, rengeteg olyan esemény történt, amelyekre érdemes emlékezni. Az egyik legeredményesebb sportolónk Szabó Tünde, aki olimpiai-, világbajnoki és Európa-bajnoki érmet is nyert egyesületünk színeiben. Őt kértük meg legyen háziasszonya a jubileumi sorozatunknak.

Nem is tudom, milyen minőségében szólítsam meg Önt!

Dr. Szabó Tünde: Az NYVSC családjának tagjaként vagyok itt.

Akkor arra kérem, meséljen nekünk milyen egy 90 éves „sportcsalád” legsikeresebb tagjaként részt venni a jubileumi rendezvényeken!

Dr. Szabó Tünde: Igazából sokan úgy emlegetnek, mint nyíregyházi olimpikont, olimpiai érmest, de az oda vezető útra már kevesebben szoktak emlékezni. Például az első nemzetközi első helyemet, amit még 1987-ben, 13 évesen szereztem Koreában, vagy a 91-es Athéni EB ezüstömet, vagy a 90-es perth-i Vb ezüstömet kevesebben tartják számon. Igazából az úszás egy olyan sport, ahol az úszó egyedül van ugyan a medencében, de sok ember közös munkája kell ahhoz, hogy a versenyek alatt azt a teljesítményt tudja nyújtani, amit látunk. A hajnali és délutáni sóstói hideg medencés, minden napi edzések alkalmával volt lehetőségem megtanulni a kitartás és a következetesség fontosságát. Az akkor szerzett tapasztalataim a részemmé váltak és mind a mai napig részét képezik az életem minden területének. Teljes egészében nyíregyháziként éltem meg sportolói karrierem minden percét. Annak idején sok ajánlatot kaptam, sokan el akartak csábítani a klubtól, de én sosem hagytam el a városomat és az NYVSC-t. Úgy vélem, az életben fontos a lojalitás, hogy azok az emberek, akik bizalmat szavaztak nekem érezzék, hogy soha nem hagyom őket cserben. Számomra a legfontosabb az volt, hogy azokkal, akikkel együtt dolgoztam, közös sikerként érjük el mindazt, ami csak erőnkből telik. Ezt ma sem csinálnám másként. Vallom, hogy az „Isten, haza, család!” jelmondat nemcsak egy frázis, hanem csakis akkor lehet teljes az életünk, ha ennek mentén éljük. Rendkívül büszke voltam arra, hogy fiatal korom ellenére rangos nemzetközi eseményeken képviselhettem sikeresen hazámat, városomat és klubomat. Az aktív sportolói pályafutásomat egy úszóknál gyakran előforduló betegség miatt kényszerültem feladni, de sosem távolodtam el sem a sporttól, sem Nyíregyházától. Sportolói karrierem idején két családom is volt. A szerető, mindenben támogató családomon túl, az NYVSC sportcsaládra is számíthattam. Jelenleg már a jelmondatom harmadik eleme is megadatott nekem. Szerető, boldog családban tölthettem a hétköznapokat. Férjemmel és mindhárom gyermekemmel közösen rendszeresen sportolunk. Van, hogy együtt mozgunk, van, hogy mindenki a saját sportágában edz éppen, de ugyanolyan kitartóan és elhivatottan, mint az élsportolók. Hiszen, ha mindenki a tőle telhető legtöbbet hozza ki magából az élet minden területén, akkor biztosan sikeres lesz és mindaz, amit szeretne, az teljesülni fog.

Mit jelent ez a jubileum az NYVSC életében?

Szilvási István: Egy rendezvény sorozattal szeretnénk az idén megemlékezni az elmúlt 90 évünkről. A nyitóeseményünk március 23-án, pénteken délután 17 órától lesz a Continental Aréna parkolójában. Ide várunk mindenkit, aki sportolt, dolgozott, vagy szurkolt valaha az NYVSC-nek. Mindenkit várunk erre a rendezvényre. Ezen kívül készülünk évtized sportolói szavazásokra a Kelet Magyarországgal és a SZON-nal közösen, valamint több a péntekihez hasonló rendezvénnyel is az év során. Nem könnyű összeegyeztetni, mivel közben javában tart az aktív sportolóinkkal az idei felkészülés és versenyeztetés is.

Dr. Szabó Tünde: A nyári, júliusi rendezvényhez kapcsolódóan szeretnénk egy olyan kiállítást szervezni az elmúlt 90 év relikviáiból, mellyel méltóképpen tudjuk az 1928 óta eltelt idő alatt az NYVSC életét bemutatni. Én magam felajánlom a világversenyeken nyert érmeimet, ide értve az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmeimet. A kiállítás anyagához és arra kérem az NYVSC család minden tagját, hogy minden olyan relikviát, mely rendelkezésre áll juttasson el a Kelet Magyarország szerkesztőségébe, hogy egy 90 éves klubhoz méltó kiállítást tudjunk szervezni belőlük! Ezek lehetnek fényképek, jegyek, oklevelek, érmek, vagy bármi olyan, ami kapcsolódik az elmúlt 90 évünkhöz. Ezeket az emlékeket természetesen visszajuttatjuk mindenkinek a kiállítás után. Szeretném, ha 23-án délután minél többen eljönnének, hogy közösen tudjuk megünnepelni az elmúlt 90 évünket! Szertettel várunk mindenkit! Találkozunk 23-án 17 órakor! Hajrá Nyíregyháza! Hajrá NYVSC!

KMSporthírek


hirdetés