Méltóbb hely a kegyeletre

Bajnay Kornél, dr. Kovács Ferenc és Pénzes Tibor az avatáson
Bajnay Kornél, dr. Kovács Ferenc és Pénzes Tibor az avatáson - © Fotó: Szarka Lajos
Nyíregyháza – Felavatták az új ravatalozót a borbányai temetőben.


Épül-szépül Nyíregyháza, és ez a fejlődés a temetkezési helyeket is érinti. Kedden a borbányai temető ravatalozóját avatták fel dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, Bajnay Kornél önkormányzati képviselő és Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetőjének részvételével.

– A város mind a kilenc ­temetőjét rendszeresen karbantartjuk, és mindig igyekszünk önkormányzati forrásokat felhasználni a fejlesztésükhöz. Nagyon fontos számunkra, hogy ne csak az élőknek biztosítsunk meg­felelő körülményeket a városban, de a halottakat is méltó módon kísérhessük el utolsó útjukra. Bízom benne, hogy ezekkel a fejlesztésekkel ­biztosítottuk a temetkezés feltételeit Nyíregyházán az elkövetkező 30-40 évben – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester a ravatalozó avatásán.

Önkormányzati beruházás

– A ravatalozó épületét kívül pala borította, míg belül egy pozdorja borítással látták el. Ez a szerkezet már nagyon elavult volt, ezért a tetőszerkezetet teljesen felújították, valamint a borítást is újjáépítették. A homlokzat felújításával az épület nemcsak szerkezetileg, de esztétikailag is megújult. A terület viszonyait figyelembe véve a csatornákat is kicserélték, valamint kavicsos vízgyűjtőket alakítottak ki a csapadékvíz hatékonyabb elvezetése érdekében. A beruházást több mint 11 millió forintból sikerült megvalósítanunk – ismertette a részleteket Pénzes Tibor ügyvezető.

Bajnay Kornél hozzátette, hogy elengedhetetlenek az olyan fejlesztések, amelyek a temetők üzemben tartását és bővítését célozzák meg. Az önkormányzati képviselő szerint a hozzátartozók számára is sokat jelent, ha megfelelő körülmények között búcsúzhatnak el szeretteiktől.

Nem az első alkalom

A borbányai temetőt az 1970-es években építették, azóta végeznek itt temetéseket. Nem ez az első megújulása a temetkezési területnek, hiszen négy évvel ezelőtt a nyíregyházi önkormányzatnak közel egy évtized után sikerült felvásárolnia azokat a területeket, amelyek a temető bővítését tették lehetővé, ami zöldfelületek és utak kialakítását is magába foglalta. Akkor több mint 30 millió forintot fordított a város a bővítésre, és további 10 millió forintot használtak fel a fejlesztésére.

Temetések a városban

– A borbányai temető kihasználtságát tekintve nehezen behatárolható, minden évben változik, mennyi temetést végzünk el a sírkertben. Volt olyan év, hogy tizenöt alkalommal temettünk, a rákövetkező esztendőben ez a szám hatvan körül volt. Éves szinten nagyjából 1200 temetés van Nyíregyházán, nagy része az Északi temetőben – tájékoztatta lapunkat Pénzes Tibor.

A város többi temetőjében is végeznek rekonstrukciós munkálatokat, az önkormányzat idén is megközelítőleg 33 millió forintot költött a sírkertek fejlesztésére.

GE
hirdetés