Európában is népszerű lett a székelyek kezdeményezése

Egyre többen állnak a székely petíció mellé, az egyre több ismert és elismert művész, zenész és sportoló támogatásának is köszönhe­tően megszaporodtak az online térben leadott szignók. Közben Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majka után Geszti Péter és Bunyós Pityu is kiállt a székelyek ügye mellett.

Két nap alatt csaknem ezren csatlakoztak a székelyek kezdeményezéséhez, ráadásul

nagyon sokan Kárpát-medencén kívüli államból, Spanyolországból vagy éppen Svédországból írták alá az online petíciót.

A változás szembetűnő, mert amióta július közepén újraindult az online aláírásgyűjtés, összesen alig több mint hatezer szignó érkezett a kezdeményezéshez. A támogatásokra pedig nagy szükség van, mert május 7-ig összegyűlt ugyan a szükséges, több mint egymillió aláírás, de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában érték el a jogszabályban meghatározott limitet.

Ahhoz viszont, hogy a székely kezdeményezés érvényes és eredményes legyen, legalább további négy államban össze kell gyűjteni a kellő számú aláírást.

A nemzetközi térben, főként Spanyolországban megnövekedett szavazatszámnak köze lehet ahhoz, hogy

elkészült a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az ­Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez.

A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók jellemzően négy évig készülnek egy-egy olimpiára, míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra.

A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Hosszú Katinka mellett több hazai zenész és művész is csatlakozott az utóbbi hetekben a székelyek ügyéhez, Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majoros Péter (Majka) is rövid reklámfilmben tudatta: fontosnak tartja a kezdeményezést, és a petíció aláírására buzdít mindenkit.

Odaállt a székelyek ügye mellé Geszti Péter dalszövegíró, énekes, reklámszakember is, aki szerint minden kisebbség megérdemli, hogy ugyanolyan esélyei, lehetőségei legyenek, mint az őket körülvevő többségi társadalomnak.

„A székelyeket is megilleti mindez, ami az összes többi európai kisebbséget, az, hogy ápolhassák a hagyományaikat, a kultúrájukat, a nyelvüket, és hogy ugyanolyan politikai jogaik legyenek, mint bármely más népnek” – emelte ki Geszti Péter. Hozzátette:

nem szabad hagyni, hogy egyes régiók azért süllyedjenek le, mert jellemzően kisebbségek lakják.

Szavai szerint ezeknek a régióknak ugyanolyan támogatás és jog jár, mint a többségi nemzetrészeknek. Közben kiállt az aláírásgyűjtés mellett Bunyós Pityu is, a zenész kiemelte: ezt a kezdeményezést támogatnia kell mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában