Mennek, amikor szükség van rájuk: bemutatkozott a református szeretetszolgálat mentőcsoportja

Akt.:
Bemutatkozott a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja
Bemutatkozott a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportja - © Fotó: Matey István
Debrecen – Új kutató-mentőcsoport alakult a Magyar Református Szeretetszolgálat égisze alatt.

Kisebb és nagyobb kutyák, sima- és drótszőrűek arattak nagy sikert szombat délután az egyik debreceni bevásárlóközpontban. A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának bemutatóján az ebek és gazdáik előbb egy csoportkép erejéig felsorakoztak egymás mellé, majd egyebek mellett azt mutatták meg a nagyszámú érdeklődőnek, hogyan keresik meg a sérült, eltévedt, kimerült embereket, milyen módon fognak szagot, hogyan követik a nyomot és miként engedelmeskednek.

Egészségügyi ellátás

Hegedűs Gábor, a március 7-én alakult kutató-mentőcsoport vezetője ennek kapcsán lapunknak elmondta: terveik szerint kutyáikkal Kárpát-medence-szerte tudnak majd segíteni például az eltűnt személyek felkutatásában, katasztrófahelyszíneken, de sürgősségi egészségügyi ellátással is foglalkoznak, sőt karitatív tevékenységet is folytatnak. A jövőben önkéntes tűzoltóegyesületként is működnének.

Fotó: Matey István

A szervezetnek jelenleg 11 aktív tagja van, olyan emberek, akik a rendvédelemben, a honvédelemben, vagy a mentésben dolgoznak. Összesen 4 kutyával dolgoznak. Közülük 3 már nemzetközi vizsgával is rendelkezik.

– Az ilyen feladatokra leginkább a vadász- és a juhászkutyák a legalkalmasabbak. De nem feltétlen csak a nagy testű kutyák felelnek meg. Például összedőlt épületek romjai között a kisebb ebek sokkal jobban boldogulnak, beférnek a szűk helyekre is – magyarázta a szakember.

Folyamatos gyakorlással

Hegedűs Gábor szerint a kutyákat nagyjából kétéves koruktól kezdve lehet ilyen feladatok elsajátítására tanítani. Az oktatásuk általában egy évet vesz igénybe, de azután is szükség van időnként gyakorlásra.

Fotó: Matey István

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Hajdú-Biharban körülbelül kéthavonta egyszer van olyan esemény, amikor ezeket a kutyákat be tudjuk majd vetni, amikor segíteni tudjuk a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját – fogalmazott a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató-Mentőcsoportjának vezetője.

OCs
hirdetés