Nagyvilág

2013.02.02. 12:49

Kerry szerint Obama már Rice visszalépése előtt őt választotta külügyminiszteréül

Washington, 2013. február 1., péntek (MTI) - Barack Obama amerikai elnök már azelőtt felajánlotta John Kerry szenátornak a külügyminiszteri posztot, hogy Susan Rice ENSZ-nagykövet visszalépett a potenciális jelöltek közül - közölte pénteken Kerryre hivatkozva a The Boston Globe napilap.

Washington, 2013. február 1., péntek (MTI) - Barack Obama amerikai elnök már azelőtt felajánlotta John Kerry szenátornak a külügyminiszteri posztot, hogy Susan Rice ENSZ-nagykövet visszalépett a potenciális jelöltek közül - közölte pénteken Kerryre hivatkozva a The Boston Globe napilap."(Obama) valójában már egy héttel azelőtt felhívott, hogy Susan kilépett az ügyből" - nyilatkozott a bostoni lapnak a massachusettsi szenátor.

"Felhívott és azt mondta, hogy te vagy a választottam, azt akarom, hogy ezt te csináld . Megkért arra, hogy erről ne beszéljek. Így tettem, ültem ezen (az információn)" - mondta Kerry.

Rice, aki a 2008-as elnökválasztási küzdelemben Obama vezető tanácsadója volt, december 13-án jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől, mivel a bengázi amerikai nagykövetség ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás után tett nyilatkozatai miatt republikánus bírálatok kereszttüzébe került. Hivatalos jelölése esetén ez bizonytalanná tette volna szenátusi megerősítését.

A médiában eddig uralkodó vélemény szerint Obama első számú jelöltje Susan Rice volt a külügyminiszteri posztra, a pénteken leköszönt külügyminiszter, Hillary Clinton viszont inkább Kerryt szerette volna utódjául. A The Boston Globe által közölteket pénteken hivatalos források sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták.

Kerryt, aki 1985 óta megszakítás nélkül volt Massachusetts szenátora, és 2004-ben a Demokrata Párt színeiben megpróbálkozott az elnökválasztással is, a szenátus 94:3 arányban alkalmasnak találta a külügyminiszteri posztra.

A demokratáknak Kerry kinevezésével kapcsolatban megkönnyebbülést jelent, hogy Scott Brown volt republikánus szenátor pénteken bejelentette: nem kíván harcba szállni a leendő külügyminiszter megüresedő felsőházi székéért.

Brown volt az, aki 2010-ben előrehozott választáson nyerte el a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor mandátumát. A republikánus politikus 2012-ben, amikor egy teljes, hatéves szenátusi ciklusért szállt harcba, vereséget szenvedett a demokrata Elizabeth Warrentől.

A demokrata stratégák attól tartottak, hogy ha Kerry - aki ugyancsak Massachusetts államot képviseli a szenátusban - megkapja külügyminiszterséget, akkor Brown jó eséllyel pályázhatja meg a helyét a törvényhozásban, mert az előző kampány csak novemberben zárult le, és republikánus politikus neve még mindig ismerősen cseng a választóknak.

Scott Brown két év alatt több tízmillió dollárt költött a kampányolásra, így a demokratáknak nehéz lett volna ledolgozniuk a hátrányukat. A volt szenátor azonban nem kívánta kevesebb mint négy év alatt harmadszor is belevetni magát a küzdelembe.

A demokraták részéről áprilisban Ed Markey és Stephen Lynch képviselő mérkőzik meg a párton belüli előválasztáson a hivatalos szenátorjelöltségért. A republikánusok részéről Brownnak aligha lett volna kihívója. Visszalépése után Kerry Healey asszonynak lehet esélye, aki 2003 és 2007 között Mitt Romney akkori massachusettsi kormányzó helyettese volt.

A szenátusban Kerryvel együtt a demokraták 55:45 arányú többségben voltak.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!