Mennyi? Harminc? Zay!

A Zay-iskolában a hagyományokat is ápolják
A Zay-iskolában a hagyományokat is ápolják - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A nyíregyházi iskola gazdag programsorozattal ünnepli a harmincadik évét a következő hetekben.

A gyökerek mélyebbre nyúlnak: 1949 októberében a sátoraljaújhelyi Állami Ápolóképző Iskola másodéves osztályát áthelyezték Nyíregyházára, ezzel kezdődött az egészségügyi szakképzés a Zay-iskola jogelődjében.

Jubileumi programsorozat

Ötven éve, 1967-ben a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban indult az első egészségügyi szakközépiskolai osztály, majd nyolc osztályban folyt a képzés. Az újabb mérföldkő a képzés és az iskola életében 1987 volt, amikor a szakközépiskolai és a szakiskolai képzés összevonásával új, nagy intézmény jött létre, korszerű, új épületben. A hároméves szakiskolai oktatás-képzés hosszú időn keresztül jól szolgálta társadalmi-ágazati és egyéni érdekeket.
Az intézmény falai között 1994 óta gimnáziumi tanterv szerint haladó osztályok is tanulnak, kiépült az érettségire épülő szakképzés. Jelenleg egy évfolyamon két egészségügyi és egy szociális ágazati osztály tanul a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiumában.

Fotókiállítás, nosztalgiázás

November 13-án, hétfőn 13 órakor kezdődik a jubileumi rendezvénysorozat: a Zay-díj átadása és a pályázat eredményhirdetése után nyílik a fotókiállítás, majd nyugdíjas-találkozó keretében nosztalgiáznak. Kedden délelőtt az aulában gyöngyvásár lesz, fél háromtól az ezerarcú kór, a sclerosis multiplex témakörében Bura Bettina anatómiai előadó szól a hallgatósághoz. Márton Béla paleoradiológus, csontvázkutató Megidézni a múltat címmel tart előadást. Szerdán nyílt nap kezdődik, délután kettőtől pedig Lippai Marianna motivációs előadó ÉLETKEdv – Szeretni és szeretve lenni címmel beszél majd.

November 16-án, csütörtökön délután háromtól a FIFOT Egyesület érzékenyítő programja esedékes. Pénteken szűrővizsgálat és véradás szerepel a forgatókönyvben. November 30-án 15 órakor kezdődik a gálaműsor. December 7-ére is terveznek előadást: dr. Pilling János egyetemi docens Hogyan lehetnénk boldogok? címmel fejti ki meglátásait az immár 30 éves Zay aulájában.

KM-LTL

Címkék: , ,hirdetés