Mennyi idő múlva vezethetünk autót alkoholivás után?

Akt.:
Mennyi idő múlva vezethetünk autót alkoholivás után?
© Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza – Egy baráti társasággal eltöltött italozás után felmerül az emberben a kérdés: vajon mennyi idő elteltével vezethet kocsit következmények nélkül. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, azaz ittasan vagy ital utóhatása alatt semmilyen esetben sem lehet gépjárművet vezetni.

– Az, hogy alkohol fogyasztás után mennyi idő múlva vezethetünk autót (motort, sőt kerékpárt is) biztonsággal, függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, az utolsó italfogyasztás idejétől vagy akár a vezető testsúlyától is. Biztonsággal vezetni járművet akkor lehet, ha az alkohol kiürült a szervezetünkből – mondta dr. Sörös László. – Bármilyen kis mennyiség esetén is hibát követhetünk el, ha ittas állapotban ülünk a kormányhoz.

Ebben az esetben a vezető számolhat azzal, hogy a jogosítványát elveszíti, hiszen a helyszínen bevonják a rendőrök. Ezután indul meg a bírósági eljárás, melynek végén minimum egy hónapra, maximum tíz évre, súlyosabb esetben véglegesen eltiltható az ittas vezető a járművezetéstől – fogalmazott a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője. – A határozott idejű eltiltásba beleszámít a jogosítvány elvétele óta eltelt idő. Emellett a bíróság a vezetőt több százezer forint pénzbüntetésre is ítélheti. Súlyosabb vagy többször előforduló esetekben szabadságvesztést is szabtak már ki a Nyíregyházi Törvényszék illetékességi területén.

Súlyos következmények

A szóvivő kifejtette: ha kisebb mértékű az alkoholos befolyásoltság (0,5 g/l ezrelék véralkohol-koncentráció alatt), szabálysértést követ el az illető, akkor a jogosítványát egy hónaptól egy évig terjedő időre elveszítheti, és 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal is számolhat. Az eltiltás leteltét követően utánképzésen kell részt vennie az előzőleg ittasan vezető személynek ahhoz, hogy a jogosítványát visszakapja.

– Igen súlyos következményei lehetnek tehát egy ­rossz döntésnek – hangsúlyozta Sörös László. – A bíróságon legtöbbször az a védekezés hangzik el, hogy nem érezte magát ittasnak az illető. Jól gondoljuk át, hogy egy átmulatott este után mikor ülünk ismét volán mögé. Érdemes az ittasságot kellőképpen kipihenni, hiszen az alkohol nemcsak a testre, hanem az idegrendszerre is hosszú ideig hatást gyakorol. Hagyjunk időt a teljes regenerálódásra, mielőtt a kormányhoz ülünk!

KM
hirdetés