Mennyi lesz a meggy ára?

Meglátjuk, őszinte lesz-e a gazdák mosolya a szezon végeztével
Meglátjuk, őszinte lesz-e a gazdák mosolya a szezon végeztével
Nagycserkesz – A vevők 200 forint alatti, míg a termelők afeletti árat várnak.

– A meggy egy nagyon érdekes áruféleség. Az értékesítési áraknál az elmúlt években az 50 forinttól a 300 forintig minden előfordult – tájékoztatta lapunkat a nagycserkeszi Penta-Tész műszaki vezetője, Keczkó Zoltán, aki 2002 óta foglalkozik a meggy értékesítésével.

– Nyugodtan elmondhatjuk, azóta nem volt két egyforma év. A termést leginkább a termesztők felkészültsége és az időjárás határozza meg. Voltak extrém száraz és meleg évek, ahogy voltak csapadékos gombafertőzéstől sújtott esztendők is. 2007-ben óriási fagykárt szenvedtek el a gyümölcsfák, míg 2014-ben országos rekordtermés volt tapasztalható – folytatta elemzését a szakember, aki kiemelte: az idén az érés alatti esőzések fenyegetik a termés minőségét és mennyiségét.

A német kereslet meghatározó

Keczkó Zoltán szerint a piacot leginkább a németek kereslete határozza meg, ők elsősorban a magozott meggybefőttet keresik.
– A frissen exportált meggyből is kompót lesz, csak a külhoni konzervgyárakban. A romániai friss száras ­meggy exportja évről évre egyre jelentősebb – fogalmazott a nagycserkeszi tész műszaki vezetője, majd így folytatta: a fagy miatt keveset kötött Érdi bőtermő jelentős hányadát a tavalyi évhez hasonlóan (nagy valószínűséggel) keleti szomszédaink veszik majd meg.

– Lengyelország és Szerbia is jelentős mennyiségben vásárolt 2015-ben a szövetkezetünktől. Ezekből fagyasztott termék és lé készült – emlékezett vissza Keczkó Zoltán, majd rátért a jelenre. – Úgy látom, termelői és feldolgozói oldalról is nehéz szezon lesz az idei. Az állandó eső és páraborítottság miatt növekszik az antraknózis nevű gombabetegség megjelenésének az esélye, az éppen érő gyümölcsök kicsattannak a sok csapadéktól. Egyre nagyobb gondot okoz a többféle cseresznyelégy lárvája. Egy-két kukac jelenléte léminőséggé silányíthatja a teljes termést – közölte a szakember, majd hozzátette: szövetkezetük éppen emiatt hagyott fel a kis tételű meggy felvásárlásával.

– Az előzetes felmérések alapján kevesebb bordó gyümölcs várható, mint 2015-ben. Egyelőre kivárás tapasztalható mindkét oldalról. A vevők 200 forint alatti, míg a termelők afeletti árat várnak – vélekedett a műszaki vezető.

Máris hatalmas a kár

– Szövetkezetünk évi 2000 tonna meggyet forgalmaz, tavaly a termés felét exportra értékesítettük. A Szigetvári Konzervgyár 210 forintos nettó beszállított árral indult be a napokban, míg a múlt évben ők indultak be először 55 forinttal – adott országos kitekintést Keczkó Zoltán, aki hozzátette: a termelők nem tudtak megállapodni a feldolgozókkal a teljes szezonra érvényes fix 200 forintos szerződött árról, így azt ismét a szabad piac alakítja majd, ami a jelen időjárási körülmények között bármit hozhat, ugyanis a cseresznyében és a korai meggyekben máris hatalmas a kár.

KM-TG
hirdetés