Mennyibe kerül egy gyerek felnevelése? Meg fog lepődni

Akt.:
A felmérés szerint átlagosan havi 30–40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése
A felmérés szerint átlagosan havi 30–40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése - © Illusztráció: ÉKN-Archív
Nyíregyháza – Egy biztosítótársaság a gyerekes, vagy a jövőben gyereket tervező 18–59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív kutatássorozatot.

Havonta átlagosan 30–40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet a szülők és a gyermeket tervezők becslése alapján – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából, mely rávilágít arra is: egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13–15 millió forint pluszköltséget jelent a családnak.

A felmérés kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, ugyanakkor a szülők részéről enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás.

Rögtönzött fejszámolás

Halmosné Rédai Katalin három gyermek édesanyja: két lánya (egy óvodás és egy ötödik osztályos) és egy hatodikos fia van. A megyeszékhelyen élő anyuka szívesen vállalta a rögtönzött matematikaórát és összeszámolta, eddig mennyi pénzbe „fájt” a gyereknevelés. Egy hosszabb-rövidebb fejszámolás után megszületett a végeredmény: ezidáig tíz és fél millió forintot (egy kis alapterületű nyíregyházi lakás árát) „vittek el” a családi kasszából a gyerekek.

– Most, hogy így összeadtam, nem kevés ez az összeg, de egy forintot sem sajnálok a gyermekeimtől – mondta Halmosné Rédai Katalin, akivel számba vettük a család gyerekekre fordított havi kiadásait is, ezt a keretes anyagunkban olvashatják.

Hasznos tanácsok

Számszerűsített adatokkal nem akart, ellenben a gyerekneveléssel és -vállalással összefüggő hasznos tanácsokkal szívesen szolgált lapunknak Németh Zoltánné, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének nyíregyházi vezetője.

– Az tény, hogy jelentős anyagi megterhelést okoz ma Magyarországom a gyermeknevelés. A mai társadalom irreálisan magas elvárásokat támaszt az állampolgárokkal szemben, emiatt nehéz tartani a lépést és ezeknek megfelelni.

– Saját tapasztalatom, hogy amikor a gyermekeim kicsik voltak, egyszerű dolgokban is megtalálták az örömüket. Ahhoz, hogy beszélgessenek a barátaikkal, nem volt szükség az internetre, egyszerűen csak átcsengettek egymáshoz vagy lementek a parkba, a játszótérre, és ott töltötték el az időt. A mai, digitális világban – sajnos vagy nem sajnos, ezt mindenki maga dönti el – a személyes emberi kapcsolatok lekorlátozódtak. Ennek egyenes következménye, hogy lassan alapvető az az elvárás, hogy mindenki a legújabb és legjobb digitális eszközökkel rendelkezzen, pedig egy kisiskolás gyermeknek ezekre nem igazán van szüksége – fogalmazott Németh Zoltánné, aki szerint ha tudatosan vállalunk gyermeket, akkor nem megoldhatatlan a „feladat”.
Szerinte meg kell tanítanunk a gyerekeinknek, hogy a kevesebb néha több, és nem biztos, hogy mindenből a legdrágább a legjobb. Ha foglalkozunk a gyermekeinkkel, akkor nagyobb értéket adhatunk nekik az anyagi javaknál.

Nem használják ki

– Sokan sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy a gyermekneveléssel számos kedvezményt igénybe tudnak venni, az állam nyújtotta adókedvezményeket és támo­gatásokat az emberek nagy része ki sem használja – hívta fel a figyelmet Németh Zoltánné.

Egy hónap számokban

Kiadás:

Óvodával összefüggő kiadások plusz külön foglalkozás: 4500 forint

Iskolai étkezés (50 százalékos kedvezményt kapnak): 8000 forint

Ruházkodás: körülbelül 20 000 forint

Sportegyesületeknél tagdíj: 6000 forint

Otthoni étkezés: 60 000 forint

Állami támogatás

Családi pótlék: 48 000 forint

Óvodai étkezés: ingyenes

Tankönyvek: ingyenes

hirdetés