Mennyibe kerül ma egy esküvő Magyarországon?

Mennyibe kerül ma egy esküvő Magyarországon?
Súlyos tévhit, hogy egy esküvőt könnyen meg lehet szervezni itthon, a mai árak alapján 1 millió forintból. Röviden áttekintjük, hogy mennyibe is kerül a nagy nap.

Természetesen azok a párok, akik csak tanúkkal, anyakönyvvezetővel és fotós, videós, illetve esküvői ruha nélkül képzelik el a nagy napot, akár fillérekből is kihozhatják az esküvőt. De mivel nem ez a nagy átlag, ezért megpróbálunk egy képet adni a valódi költségekről.

Ha profi, szakképzett és a szakmájukhoz értő rendezvényszervezőkkel és szolgáltatókkal szeretnénk együtt dolgozni, akkor mindenképp olyan eshetőségekben gondolkodjunk, ahol számlát és szerződést kötni kötelező. Ez azért is fontos, mert, ha valami félresikerül, akkor van valami a kezünkben, ami mindenkit véd.

Míg régebben szokás volt, hogy az ifjú pár szülei állják a kiadásokat, ez mára teljes mértékben megfordult. A házasulandók a legtöbbször már maguknak állják a költségeket. A nászajándék kérdése is más már, hiszen a párok nagy része egy ideje közös háztartásban él, így inkább a pénzbeli támogatást fogadják szívesebben, mint egy 3. edénykészletet.

Mik a kötelező kellékek?

Az esküvő egyik elengedhetetlen eleme a helyszín. Ez általában egy étterem, aminél a fejenként 10-15.000 forintos menü ár az elfogadható, függően attól, hogy ebben benne van-e az italfogyasztás. Tehát egy 80 fős lagzi esetében ez a része alaphangon 1 – 1.200.000 forint körül áll meg.

Az esküvői ruha hölgyek esetében átlag 150 – 170.000 forintot tesz ki, míg a vőlegény öltönye többnyire 30 és 50.000 forint között mozog. Ide kell vennünk a cipőket, a koszorúslány és menyecskeruhákat, amik összesen körülbelül 100.000 forintot tehetnek ki.

Az egyik legfontosabb kelléke az esküvőnek, a gyűrű, amit pedig sokan a vége felé rangsorolnak, bár enélkül nincs esküvő. Nézzük, mennyibe kerülnek a gyűrűk. Az eljegyzési gyűrűk ára 20.000-30.000 Ft-nál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég. A férfiak többsége itthon nagyjából 100.000 Ft körül választ leendő feleségének eljegyzési gyűrűt. A karikagyűrű árak pedig átlagosan 60.000-250.000 Ft között mozoghatnak.

A fotós-videós a legtöbb esetben 100-200.000 forint között kóstál, amiben benne van a kreatív fotózás, az esküvői fotózás, az utómunkálatok és néhol még a drónvideó is. A menyasszonyi csokor, a sminkes, a fodrász, a menyasszonyi ékszerek és a körmös is hozzáad a végösszeghez, csakúgy, mint az esküvői torta. Ha csak átlagot nézünk, akkor egy 170.000 körüli összeggel számolhatunk ezen kiegészítők esetén. A virágdekoráció további költséget jelent, amennyiben szükség van rá.

A lehetséges opciók

Nem feltétlenül kötelező rendezvényszervezőt vagy ceremóniamestert alkalmazni, de rendkívül hasznos és nagyban megkönnyítik az ifjú pár életét. Ez átlagban együtt egy 4- 500.000 forintot jelent.

A meghívókat manapság szívesen készítik otthon a menyasszonyok, de ha profikra bíznánk, akkor annak megvan a költsége. Az autó vagy járműbérlés, típustól függően gyakran 80-150.000/nap, vagy ha órában van meghatározva, mint a limuzinok, akkor akár 80.000/óra is lehet.

Ha szabadtéri helyszínen gondolkodunk, az is kitehet 150-200.000 forintot. Az extra szolgáltatások ára, mint a ruhafény, tortaceremónia, galamb- vagy pillangóreptetés, sátorbérlés, tűzijáték, lufireptetés, tovább emelhet az esküvői költségvetésen.

A vendégek szállását a legtöbb esetben maguknak fizetik a meghívottak, ám ha mégsem, akkor az is, 2 ágyas szobánként 10.000 forintot jelenthet a költségekben.

Mivel itt egy átlagos, 80 fős esküvőt vettünk alapul, ezért a végeredmény olyan 2 – 2.500.000 körülire rúghat, ha nem cicomázzuk túl. Természetesen vannak, akik 10-12 milliót is szívesen költenek el a nagy napra, de ezt nem mindenki engedheti meg magának.

– PR cikk –

Címkék: ,hirdetés