Mennyiért fűtenek majd be nekünk?

Mennyivel drágul(hat) a távfűtés Miskolcon?A lakossági gázárak átlagosan 30 százalékos emelkedése 30 ezer forinttal, 140 ezerről 170 ezerre növeli egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás távhődíját.

A hír nyomán megkerestük a Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy mondja el: mennyi lesz (lehet) a budapesti 30 ezer Miskolcon?

Korózs András úgy gondolja, a Névszavában megjelent számok valószínűleg a Budapesti Távfűtőművek Rt. díjain alapulnak. Mint mondta, Miskolcon a Mihő Kft. számításai szerint egy ugyanilyen nagyságú átlagos lakás éves fűtési költsége nettó 112 ezer forint, azaz a jelenlegi 15 százalékos áfával bruttó 129 ezer forint.

Az ügyvezető igazgató fontosnak tartotta rögzíteni, hogy jelenleg semmilyen pontos információ nem áll a távhőszolgáltatók rendelkezésére a híradások szerint várhatóan augusztus 1-jével bekövetkező földgázárváltozás konkrét mértékére vonatkozóan.

A Mihő Kft. tizenegy kazánházában kizárólag földgáz felhasználással tud hőenergiát előállítani, így a földgáz árváltozása a hőelőállítás költségeit megnöveli, további költségnövekedést okozhat a villamosenergia árváltozása is, minthogy a távfűtési rendszerben a keringtetéshez jelentős mennyiségű elektromosenergia kell. Az előzőeken túl napirenden van, hogy a távhőszolgáltatást terhelő általános forgalmi adó a jelenlegi 15 százalékról 20-ra nő.

Korózs András elmondta: a pontos számadatok ismeretében lehet elvégezni azokat a számításokat, hogy Miskolcon milyen díjnövelés szükséges, figyelembe véve azt is, hogy lehetőség szerinti költségcsökkentésekkel az áremelés mértékét ne teljes mértékben hárítsa át a családokra a távhőszolgáltató.


Hatósági áras
A lakossági távhőszolgáltatás díja az árszabályozásról szóló törvény szerint hatósági áras, és a díjmegállapító hatóság a települési önkormányzat. A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a pontos számadatok ismeretében fogja elkészíteni díjelőterjesztését, és ezt követően azt a közgyűlésnek meg kell tárgyalnia, illetve új díj megállapítására csak a város közgyűlésének döntése alapján van lehetőség. Miskolcon egyébként a lakossági távhőszolgáltatás díjai 2004. január 1-jétől napjainkig változatlanok.
hirdetés