Mennyit ér a diploma, ha van?

Életük egyik maradandó élménye, amely érdemes az örökkévalóságra
Életük egyik maradandó élménye, amely érdemes az örökkévalóságra - © Forras: nyiregyhaza.hu
Nyíregyháza – Több százan kapták kézhez a diplomájukat szombaton a Nyíregyházi Főiskolán. Akik ünnepi díszbe öltözve várták, hogy átvehessék a megyeszékhely népszerű intézményének szenátusától a kék, jobb esetben a vörös könyvecskét, azokat – mondjanak bármit is mostanság a végzettség fontosságának túl- vagy alulértékeltségéről – határtalan öröm és büszkeség töltötte el a tudásszerzés nem mindig sima útjának utolsó, ünnepélyes állomásán.

Mennyit ér a diploma? – tesszük fel évről évre ilyenkor nyár elején a kérdést, amikor egyszerre tartja lázban a végbizonyítvány-osztás és diplomaosztó, valamint a felvételi hajrája a társadalmat. Ba/BSc alapszak, vagy Ma/MSc diploma? Társadalomtudomány vagy természettudomány? Nemrég az egyik bölcsészettudományi kar dékánja is azzal a szakállas poénnal vezette fel mondanivalóját, hogy „Mit kér egy közgazdász a bölcsésztől? Duplasajtburgert kólával.” Persze mindjárt ki is köszörülte a csorbát azzal, hogy az ilyen kérdés semmi másról nem árulkodik, mint a közgazdászok kifinomultnak aligha nevezhető gasztronómiai ízléséről. S bár a pengeváltásnak soha nincs vége, be kell látni, manapság bárkiből könnyen lehet frissdiplomás munkanélküli, vagy jól megbecsült munkaerő.

A jövő pedagógusa

Az elmúlt szombaton több százan vehették át a diplomájukat a Nyíregyházi Főiskolán, s közülük néhányan elbeszélték lapunknak, milyen útját választották a boldogulásuknak.

Orosz Boglárka kis kerülővel jutott hozzá a mostani magyar–pedagógia szakos diplomájához, mivel előtte elvégzett egy kommunikációs alapszakot. Igazi hivatásra vágyott, s édesanyja nyomdokaiba lépve a pedagógus pályát nézte ki magának.

– Író szerettem volna lenni, ezért is választottam újságíró szakirányt, de nem indult, s kereskedelmi érettségivel a hátam mögött üzleti kommunikációt végeztem az első körben. Eztán jött a második alapszak, s még másodévesen írtam egy dolgozatot Bodor Ádámról és az erdélyi irodalomról, s a nagyváradi Partiumi Tudományos Diákköri Konferencián különdíjat szereztem. Azóta is foglalkoztat az országos TDK-versenyen való részvétel, amire csak akkor vállalkoznék, ha nappalin végezhetném el a mesterképzést – mesélt sikereiről.

A szakpár tíz hallgatójából végül csak ketten kaptak diplomát, s Boglárka már a mesterszak felvételijén is túl van kitűnő eredménnyel. – Mivel tanárhiány van, remélem, lesz munkahelyem, bár elsősorban nem magyar–pedagógia szakos tanárokat keresnek. Arról viszont fogalmam sincs, milyen eséllyel indulnék egy városi iskolában. Annak ellenére, hogy a tanítónő édesanyám példájából is láttam a nehézségeket, optimistán tekintek a jövőbe – mondta el a tiszakerecsenyi lány.

A tudás tisztelete

Késmárki Zoltán 22 éve operatőr a Nyíregyházi Televíziónál, s bevallása szerint most, levelezősként rakhatta le az elméleti alapjait annak, amivel sok éven át, nap mint nap foglalkozott. – Főleg az motivált, hogy jobb legyek a szakmámban, de a főiskola kapcsolatépítésre is jó volt, annyiféle területről érkeztek ide a csoporttársak. Sajnos sok fiatal ma szembetűnően félvállról veszi ezt a kihívást, de bennünket még úgy szocializáltak, hogy mi még tiszteljük a tudást, s büszkék vagyunk arra, ha gazdagodhatunk. Számomra ünnep volt a diplomaosztó, mert azt csak én tudom, mennyi energiát kellett arra fordítanom, hogy letegyek valamit az asztalra – árulta el.

Mindig többre vágyni

– Úgy gondoltam, hogy száz éves még lehetek, de diploma nélkül nyugdíjas aligha – fogta viccesre mondanivalóját Lábiscsák János a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza programszervezője. – Mi idősebbek már nem akarunk a kapitalizmus gyermekei lenni, s nem azért tanultunk, hogy feljebb rangsoroljanak érte a bértáblában. De azon túl, hogy az új munkahely megkövetelte a diplomát, mindig is többre vágytam, mint amennyit korábban elértem – vallotta meg a város egykori önkormányzati képviselője.

Szívesen dolgozna már

– Az Encsi Váci Mihály Gimnáziumba jártam német tagozatra, s fontosnak találtam, hogy legyen diplomám – mondta el az andragógia szakon végzett Tóth Lea. – Enélkül nehezen tudnék elhelyezkedni. S nem álltam meg itt, szeretnék a mesterképzésre is beiratkozni, persze csak levelezőn, mert már dolgozni is elmennék. A végzettségemmel talán ­rendőrségre, egy hivatal munkaügyi osztályára, esetleg HR-területre is felvennének. A fővárosban könnyebben kapni állást, de biztosan próbálkozni fogok az encsi polgármesteri hivatalban is, ha arra kerül a sor, mivel a fővárosi letelepedés nem olcsó mulatság – nyilatkozta a novajidrányi lány.

KM-MJ


Diplomosztóval egybekötött szenátusi ülést tartottak

Nyíregyháza – Szombaton háromszáztizenöt hallgató vette át diplomáját a Nyíregyházi Főiskolán. tovább »

Diplomások lettek

Nyíregyháza – Íme a Nyíregyházi Főiskolán sikeres záróvizsgát tett hallgatók idei névsora. tovább »

hirdetés