Menyasszonyára gyújtotta a házat egy féltékeny ácssegéd Kisvárdán – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„Szerencsés kimenetelű baleset történt Nyíregyházán, a Pazonyi út és a nagykörút kereszteződésében: egy kanyarodó kamion kisodródott és felborult” – adtuk hírül harminc évvel ezelőtt
„Szerencsés kimenetelű baleset történt Nyíregyházán, a Pazonyi út és a nagykörút kereszteződésében: egy kanyarodó kamion kisodródott és felborult” – adtuk hírül harminc évvel ezelőtt
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. december 4., csütörtök

Menyasszonyára gyújtotta a házat egy féltékeny ácssegéd

Érdekes eset történt Kisvárdán. V. Sándor ácssegédet fél évvel ezelőtt lopásért elítélték. Kiszabadulása után felkereste menyasszonyát, aki kijelentette, hogy nem akarja látni. V. az egyik éjszaka megjelent menyasszonyánál, és rágyújtotta a szalmatetős házat. A tüzet oltó szomszédok hátborzongató jelenetnek voltak tanúi. V. szinte félőrülten felmászott az égő ház tetejére, bontani kezdte a kéményt, majd annak tégladarabjaival bombázni kezdte a tűzoltókat. A rendőrök közeledtére V. egy gerendára fel akarta magát akasztani, de tettét megakadályozták, majd letartóztatták.

1947. december 6., szombat

Kalandos út a kisvárdai kórházig

Nem mindennapi kalandban volt része Cs. Imre budapesti gépkocsivezetőnek. Néhány napja a kora reggeli órákban megjelent az állomáshelyén három férfi. Előadták, hogy másnap estére Záhonyban kell lenniük, ám lekésték a vonatot, amit autóval akartak utolérni Szolnokon. Cs. kijelentette, hogy szolgálati szabályzata tiltja a hosszabb utakat, amire a három férfi betuszkolta a kocsijába, és fegyverrel kényszerítették az indulásra. Szolnokon nem találták a vonatot; a három utas kényszerítésére Cs. Nyíregyházára is elhozta őket, ahol kiszálltak egy kocsma előtt. Közben a sofőr a csaknem 12 órás út után a fáradtságtól elaludt, és csak a kisvárdai kórház egyik ágyán ébredt fel. Az történt ugyanis, hogy az utasok berúgtak, és amikor látták, hogy a vezető alszik, egyikük a kormánykerékhez ült. Fényeslitke határában egy villanyfának vezette a kocsit. A szemtanúk szerint a három potyautas megsérült, de valamennyien eltávoztak és magára hagyták az összetört autót súlyosan sérült vezetőjével együtt, akit a járókelők vittek kórházba.

Hatvan éve írtuk

1957. december 6., péntek

Halálos szerencsétlenség a kiadóhivatalunknál

Tegnap a kora délutáni órákban halálos kimenetelű szerencsétlenség történt Nyíregyháza főterén, a Kossuth tér és a Zsdanov utca sarkán: az autóbusz-közlekedési vállalat tehergépkocsija összeütközött a kisvonattal. A vonat körülbelül óránként 20 kilométeres sebességgel haladt a vágányon, amikor a gyümölcsösládákkal megrakott gépkocsi eléje szaladt. A mozdony kisiklott, és a teherautót a Kelet-Magyarország kiadóhivatalának falához nyomta. Egy járdán közlekedő, ötvenéves helyi asszony a helyszínen életét vesztette, súlyos zúzódásokat szenvedett a mozdony fűtője is. A gépkocsivezetőt őrizetbe vették. Vallomásában azzal védekezett, hogy a Diesel-motor hangjától nem hallotta a kisvonat közeledését, és bal oldalra egyáltalán nem látott, mert a vezetőfülke ablaka havas volt.

Ötven éve írtuk

1967. december 5., kedd

A legrégebbi magyar diáklevél – Kállósemjénből

Sok szó esik a mai fiatalokról. Nézzük egy percre, milyenek voltak a régiek! A legrégibb fennmaradt magyarországi diáklevelet 1363. január 28-án a visegrádi iskolában tanuló Domonkos diák írta. A levél a messzi Szabolcsba, a diák nagynénjéhez, Kálló-Semjéni Mihálynéhoz ment. „…hogy Boethiusnak Az oskolák fegyelméről szóló tankönyvét megvehessem meg több más szükséges dolgot is, ami haladásomat szolgálja, evégett szükségem lenne arra, hogy bizonyos denár-, azazhogy inkább bizonyos forintmennyiség mosolyogjon rám. Mert nem hiába írta a költő: szitával meri a vizet az, aki könyv híján akar tanulni…” – írja Semjéni Domonkos diák. Levelével kapcsolatban úgy gondoljuk: Kállósemjénből Visegrádra bizonyára el is indultak ama mosolygó forintok. De arról már nem szól a krónika, vajon megvette-e a diák a művet, s arról sem, mik voltak azok a több más dolgok…

Negyven éve írtuk

1977. december 7., szerda

Majd’ húszmillió Kelet-Magyarország

Már december 31-ét írnak a Nyírségi Nyomdában: a vállalat határidő előtt teljesítette idei tervét. A tavalyihoz képest tízmillióval megemelt, 102,8 millió forintos termelési tervet elérték. Összesen 2350 tonna terméket állítanak elő – a vártnál 210 tonnával többet. Mintegy hetvenféle könyvet nyomtak 1977-ben – összesen 1,2 millió példányban –, ennek majdnem háromnegyedét a tankönyvek teszik ki. ­Ezeken túlmenően 19 millió példány Kelet-Magyarországot is ­adnak az idén az olvasóknak.

1977. december 8., csütörtök

Hatvan tonna díszgyertya

Az idén sem lesz hiány a karácsonyi díszgyertyákból – ígérik az ország egyetlen gyertyagyártó üzemének, az Országos Növényolaj-ipari és Mosószergyártó Vállalat nyírbátori gyárának vezetői. A részlegben három műszakban – hat színben – készítik a fenyőfákra kerülő hagyományos gyertyákat. December 13-áig befejezik a kereskedelem által rendelt hatvan tonna gyártását, s ha ezen felül még szükséges, készen állnak a ­hiányzó mennyiség pótlására.

KM
hirdetés