Helyi közélet

2015.02.10. 07:12

Csigát pergettek a Múzeumban

Tiszavasvári - A csigatészta készítése régen jellegzetes társas munka volt. A tyúkhúsleves elmaradhatatlan hozzávalója nem hiányozhatott a Nyíri Mezőség lakodalmainak étrendjéből.

Tiszavasvári - A csigatészta készítése régen jellegzetes társas munka volt. A tyúkhúsleves elmaradhatatlan hozzávalója nem hiányozhatott a Nyíri Mezőség lakodalmainak étrendjéből. Hajdanán az asszonyok akár 100 levél tésztát is meggyúrtak. A "csigacsinálót" ("csigapergetőt") általában az esküvő előtt rendezték meg. A csigapergőre meghívták a rokonokat és a szomszéd asszonyokat. A nők egy része a tésztát gyúrta, néhányan nyújtottak és daraboltak. A leg időigényesebb munka azonban a csiga pödrése volt. A tésztát kisméretű kockákra vágták, azt az orsók segítségével egy mozdulattal perdítették végig a bordázott, míves csigacsinálókon, majd az ujjukkal letolva ejtették a tálba. A munka közben tervezgettek, beszélgettek, énekeltek.

Így működik ez mind a mai napig, de sajnos egyre ritkábban. A szép hagyomány lassan a feledés homályába vész. A Vasvári Pál Múzeum ezt a régi néphagyományt elevenítette fel farsangi szombatján. A néprajzi épületben élénk érdeklődés mellett a helyi nyugdíjas klub tagjai segítségével fiatalok és idősek is kipróbálhatták csigatészta készítését. A fiatalok rövid

ismerkedés után magabiztosan használták a csigabordát és pergetőt megtanulva ennek a "mesterségnek" alapjait.

- Vasvári Pál Múzeum -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában