Mérföldkő volt az 1948-as év

A konferencia felidézi Pócspetri történetét is, amelyről kiállítás látható az iskolában
A konferencia felidézi Pócspetri történetét is, amelyről kiállítás látható az iskolában - © Archív fotó: KM
Nyíregyháza – A kortörténeti emlékekről filmet is láthatnak majd az érdeklődők.

Magyarország történelmében különleges dátum az 1948-as esztendő. A korábbi vezetőitől megfosztott szociáldemokrata párt és a kommunista párt 1948-ban egyesült, létrejött egypártrendszer és a totális kommunista diktatúra, s megkezdődött a támadás az egyházak ellen.

Ugyanakkor hazánk lakossága ebben az esztendőben ünnepelte az 1848-as forradalom századik évfordulóját is. Ezeket az eseményeket idézi fel az a konferencia, amelyet Magyarország 1948-ban címmel rendez meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület és a Jósa András Múzeum, ez utóbbi intézmény nagytermében, május 24-én 10 órától.

Dr. Szabó Géza egyesületi elnök megnyitója után köszöntőt mond L. Nagy Márta, a múzeum igazgató-helyettese, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, majd ezután előadások hangzanak el. Az 1948-as évet bemutatja dr. Takács Tibor, majd az iskolák államosításának történetét dr. Pornói Imre foglalja össze. Dr. Bene János az 1848-as forradalom centenáriumi ünnepségeit idézi fel, dr. Szoboszlay György pedig a katolikus egyház elleni támadásról, valamint a Pócspetri-perről tart előadást.

– KM –
hirdetés