Merkel: a 16 plusz 1 kezdeményezés EU-s tagjainak ügyelniük kell a közös Kína-politikára

Berlin – A Kína és Közép-Európa együttműködéséről szóló 16 plusz 1 kezdeményezésben részt vevő európai uniós (EU-) tagállamoknak ügyelniük kell az EU közös Kína-politikájának betartására – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai részvétellel tervezett felújításával kapcsolatban.

Aleksandar Vucic szerb elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a fejlesztést a 16 plusz 1 kezdeményezéssel összefüggésben tervezik.

Az önmagában “nem tilos”, hogy EU-s tagállamok közösségen kívüli országoknak adjanak megbízásokat infrastruktúra-fejlesztésre, de a 16 plusz 1 kezdeményezéssel kapcsolatban “mindig nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy a részt vevő EU-s országok a külpolitikában velünk együtt közös Kína-politikát képviseljenek, különben szétsodródna az EU” – fejtette ki a német kancellár.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a tervezett fejlesztés EU-jogi megfelelőségét.

Aleksandar Vucic a közösen tartott tájékoztatón azt mondta, hogy mindehhez csak annyit tud hozzáfűzni, hogy Belgrád jó kapcsolatra törekszik Pekinggel, és minden szerződést benyújt az EU-nak ellenőrzésre.

Angela Merkel tiszteletre méltónak nevezte a szerb vezetés reformjait, és hangsúlyozta, hogy Németország támogatja az EU-s tagságra jelölt balkáni ország csatlakozási törekvéseit. Azonban a folyamat csak akkor vezethet eredményre, ha a jogállamiság és az alapjogok védelmének területén is előmozdítják a reformokat és Szerbia rendezi kapcsolatát Koszovóval.

A Koszovó függetlenségének elismerése körüli vitákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a német kormánynak nem feladata meghatározni a belgrádi vezetés tennivalóit, de támogat minden előremutató kezdeményezést.

Aleksandar Vucic hangsúlyozta, hogy nem lehet egyoldalúan, csak Szerbia rovására rendezni az ügyet, kizárólag olyan megállapodásról lehet szó, amelyben mindkét fél enged. Egyben hitet tett a reformok folytatása mellett és aláhúzta, hogy országának az a legjobb, ha tovább erősödik kapcsolata Németországgal.

A Kína és a Baltikumtól a Balkánig húzódó kelet-közép-európai térség együttműködésének erősítését szolgáló, 2012-ben elindított 16 plusz 1 kezdeményezésben Kína mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia vesz részt.

– MTI –
hirdetés