Merre dőlnek a dominók?

Werner Faymann
Werner Faymann - © Fotó: theguardian.com
Váratlanul minden tisztségéről lemondott Werner Faymann osztrák kancellár. Nem hiszem, hogy most jött rá, mekkora butaságokat vágott a magyarok fejéhez, amikor kerítést építettünk az illegális migránsok távol tartására. Pusztai Sándor jegyzete.

Nemrég saját pártjának tagjai fütyülték ki. Faymannék tévedése azt is jelentette, hogy a sokáig politikai karanténba kényszerült Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer esélyese az államfőválasztásnak.

Az ő győzelmét úgy akarja megakadályozni a Néppárt és az SPÖ, hogy közös jelöltként inkább a zöldpárti Alexander Van der Bellen győzzön, mintsem Hofer. Úgy tűnik, ennek a dominósornak lett az áldozata Faymann, aki az SPÖ kancellárja volt. Kérdés, hogy az ausztriai meg­tisztulás mennyire terjed át a határon, okoz-e változást Német­országban, ahol Angela Merkelék három tartományi választásból kettőt vesztettek el.

Ha Ausztria politikai földcsuszamlás, Németország politikai földrengés lehet. A gond az, hogy a gazdasági következményei nekünk ugyanúgy fájni fognak, mint a sógoroknak.

Pusztai Sándor
hirdetés