Mese nincs: irány az üveghegy!

Ács Zoltán
Ács Zoltán
Nyíregyháza – Fehéren-feketén kijelenthető: újabb fejezetéhez érkezett a sokszínű Ács-sztori, ezúttal a fehér kontinensre kel útra vasárnap a nyíregyházi kötődésű világjáró, Ács Zoltán.

Seven Summit, azaz a 7 csúcs
Ázsia: Mount Everest
Afrika: Kilimanjaro
Európa: Elbrus
Észak-Amerika: Denali
Közép- és Dél-Amerika: Aconcagua
Ausztrália és Óceánia: Carstensz Pyramid
Antarktisz: Mount Vinson

Ács Zoltán ezúttal is Kovalcsikné Bátori Krisztinával teljesíti a három hetes túrát  A médiából ismert Lilu édesanyja az üveghegynek hívja azt a mesebeli tájat, ahová hamarosan megérkeznek. Bécsig autóval utaznak, utána Madridba repülnek, onnan Santiago de Chile az újabb állomás, majd a szintén chilei Punta Avenas következik.

– Odáig bárki eljuthat a menetrend szerinti járatokkal, ám a 4000 kilométerre fekvő Déli-sarkot csak egy Iljusinnal lehet megközelíteni. Már megtettük az utat, tehát ismerős lesz számunkra a táj. Persze, akárhányszor mennénk oda, mindig tartogatna meglepetéseket az Antarktisz – állította Ács Zoltán, aki a nyíregyházi Krúdy-gimnáziumban érettségizett.


Névjegy
Ács Zoltán, az Északi-sark és a
Déli -sark meghódítója
Kora: 36 év
Végzettsége: Testnevelési Egyetem
Foglalkozás: Fittness-terem vezető
Családi állapota: nős
Eddigi eredményei
1996: Magna Hungária lovas expedíció, Baskíriából haza, 4500 km
1998: Tirich-Mír (afgán-pakisztáni határ) 7708 m
2000: Broad-Peak (pakisztáni-nepáli határ) 8047 m
2002: Everest-expedició, 8650 m
2004: Északi-sark
2005: Déli-sark

– A landolás önmagában különleges, hiszen nincs kifutópálya, földi irányítás, logisztikai problémát vet fel, ahogy leszállunk a vízszerű kék jégre. Ezt követően egy sítalpas kisgéppel 40 percet repülünk, aztán az amerikaiak társaságában eljutunk az alaptáborba. A Mount Vinson legmagasabb pontjára akarunk felérni, ami az Antarktisz csúcsának számít. A körülbelül 4900 méteres magasságig havas, jeges lankákon lehet feljutni. A Vinson része a Seven Summit elnevezésű listának, amely a földrészek legmagasabb pontjait foglalja magában. Számunkra a legnagyobb kihívást a hosszú út logisztikai része jelenti, hiszen csakis az általunk követendő módon lehet eljutni a Déli-sarkra, vagy esetleg hajóval, de az meglehetősen költséges és időigényes. Pénteken még vizsgáztam a Testnevelési Egyetemen, most már minden idegszálammal az utazásra összpontosítok. Ez egy újabb csúcs lesz az életemben!

A kíméletlen szélsőségek földje

Az Antarktisz mindennapjait mutatja be Pat és Rosemarie Keough kanadai fotóművész azon a kiállításon, amely péntektől látható Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Déli-sark kanadai fotóművészek szemével című  vándorkiállítás fotói 1999 és 2001 között készültek a kíméletlen szélsőségek földjén, a Déli-sark vidékén.

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés