Mesebeli színpompával áldotta meg a természet

Mesebeli színpompával áldotta meg a természet
Nyíregyháza – Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Új sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat.

Napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló hal a naphal, ami hazánkban a tiszta, álló vagy lassú folyású vizek növényzettel benőtt, iszapos vagy homokos medrű szakaszain mindenhol előfordulhat. Európába Kanadából szállították mint akváriumi halat 1887-ben. Hazánkba 1905-ben került Németországból egy tógazdaságba, de onnan kiszökött és hamar elterjedt az egész országban.

A nevét valószínűleg azért kapta, mert nagyon szereti a napfényes, világos, partközeli részeket és színezete ehhez mérten mesebeli színpompával párosul. A színpompája a kifejlett állatokon szembetűnő, hiszen színezete kortól, nemtől, évszaktól és élőhelytől függően változhat.

– Fészekőrző, területőrző a naphal, nagyon vigyáz az ikráira – mondta el lapunknak Borbély Mihály, a rakamazi Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület elnöke. – Teljesen kint van a part szélén, a 10-15 centiméteres helyeket szereti egyrészt a napsütés és a melegebb víz miatt, másrészt oda nem merészkednek ki a nagy halak.

Könnyű a horgászata, hiszen a part mentén a horgász akár szabad szemmel is láthatja. Horgászata gilisztával, csontival eredményes, ügyelni kell arra, hogy kicsi a szája.

KM
hirdetés