Mesés előadásokkal járják az aprófalvakat

Akt.:
Mesés előadásokkal járják az aprófalvakat
© Fotó: Racskó Tibor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Sok vidéki gyermek sajnos csak a tévében lát, hall meséket, amelyek egy része nem éppen építő tartalmú.

A Magyar Népmese Napja alkalmából szeptember 29. és október 6. között Szabolcs-Szatár-Bereg aprófalvaiba látogat el a Horti Zoltán, Bella Péter, Czinóber Klára, Koroknai Szabolcs, Strack Orsolya és Szórádi Viktor alkotta Görömbő Kompánia. – Pénteken Nyíregyházán és Nagykállóban jártunk, ma Jármiba megyünk. Vasárnap megpihenünk, majd – duda és tekerő hangolva, rakott szoknya, rokolya vasalva, mesélőszék a batyunkban – folytatjuk missziónkat, melynek célja több, mint igényes szórakoztatás: a gyerekek megismertetése a néptánccal, a népi hagyományokkal, a mese iránti szeretetük megszilárdítása – mesélte a 18 megyénkbeli településen megforduló Kompánia vezetője, Horti Zoltán.

– Társulatunk az idén harmadszor járja be Szabolcs Szatmár-Bereg aprófalvait a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szervezésében. Olyan kistelepüléseket látogatunk meg, ahová „tán még a lufihajtogató bohóc sem jár”. A könyvtár KSZR részlege rajtunk keresztül juttat meséket azoknak a vidéki gyerekeknek, akik aligha jutnak el a nagyobb települések művelődési intézményeibe. Számos óvodás és kisiskolás sajnos úgy nő fel, hogy nem járt még színházban, bábszínházban, zenés előadáson, mesékkel pedig csak a tévében és az interneten találkoznak, s a képernyőről többnyire nem az építő jellegű tartalmak köszönnek vissza. Országjáró meseszolgálatunkat, amelyben megjelenik a népmese, a néptánc, a szituációs szerepjáték és az interaktív mesejáték támogatja többek között Berecz András, de maguk a kistelepülések polgármesterei is, így például Nyírtét első embere, Trencsényi László is. Nem titkolt célunk, hogy nagy cégek támogatását elnyerve, még több faluban, községben szerezzünk örömöt az apróságoknak székelyföldi dialektusban elhangzó, népmesei alapokra épülő történeteinkkel. A gyermekeknek és családoknak szóló, 50 perces műsorunk interaktív, zenés-táncos játék, amelyeket egy aktualitásból vagy szabadon választott alaptémából kerekítünk mesévé olyan szereplőkkel, akiket a közönség soraiból választ a mesemondó. A történet valahogyan mindig a tánchoz kapcsolódik: ebben kap szerepet a népzenei kíséret és a táncos, aki – a többiekkel együtt – a történet szereplője és egyben a tánc vezetője lesz – avatott be a mesélkedés kulisszatitkaiba Horti Zoltán.

 

Mesés körút

Szeptember 30.: Jármi
Október 2.: Tiszatelek, Beszterec, Berkesz
Október 3.: Ömböly, Nyírkáta, Pátyod
Október 4.: Tivadar, Jánkmajtis, Rozsály
Október 5.: Pusztadobos, Őr, Kántorjánosi
Október 6.: Kálmánháza, Napkor, Magy
hirdetés